… Είναι κάτι φαγητά χρήσιμα σαν ελβετικοί σουγιάδες. Και φορτωμένα με χαρίσματα όπως η Πανδώρα. Δεν έχουν συγκεκριμένη συνταγή, δεν απαιτούν μαγειρικές ικανότητες, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις κατά βούλησιν χωρίς να διακυβεύεται η επιτυχία του εγχειρήματος και λειτουργούν όπως οι γύπες - αδειάζουν το ψυγείο από όλα εκείνα τα απομεινάρια που δεν ξέρεις τι να τα κάνεις και, ορθώς, αρνείσαι να πετάξεις.
Ένα κομματάκι φέτα και λίγο ανθότυρο που περίσσεψε απ’ την τυρόπιτα, τις φέτες του τυριού που κανείς δεν καταδέχτηκε να βάλει σ’ ένα τοστ, το γάλα που λήγει αλλά δε φτάνει για κρέμα ή ρυζόγαλο, τη γραβιέρα που άρχισε να “πρασινίζει” στις άκρες.
Μικρά χρωματιστά κουρελάκια που, αν καθίσει κάποιος να τα πλέξει με όρεξη κι υπομονή, μεταμορφώνονται σε μια ωραιότατη κουρελού …
Ζυμαρικά au gratin
υλικά:
500 γρ. ζυμαρικό της αρεσκείας μας
250 γρ. φέτα σπασμένη με το χέρι σε μεγάλα τρίμματα
250 γρ. ανθότυρο σπασμένο με το χέρι σε μεγάλα τρίμματα
3 φέτες ωμοπλάτη βραστή
2-3 μπάλες μοτσαρέλα
1 μπωλάκι μακαρονόζουμο
λίγο φρέσκο γάλα
γραβιέρα τριμμένη
Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml φρέσκο γάλα
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Βράζουμε τα ζυμαρικά 2΄-3΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Κρατάμε ένα μπωλάκι μακαρονόζουμο και τα στραγγίζουμε.
Τα περιχύνουμε με λίγο λάδι και προσθέτουμε τη φέτα, το ανθότυρο και την ωμοπλάτη, σε κομμάτια ή λωρίδες.
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε πιπέρι, το μακαρονόζουμο και λίγο γάλα, που θα βοηθήσουν τα ζυμαρικά να παραμείνουν τρυφερά και να μη στεγνώσουν στο ψήσιμο.
Στρώνουμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρέξ.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
Σπάμε με το χέρι τη μοτσαρέλα πάνω από τα ζυμαρικά, απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια – ελληνιστί να γκρατινάρει …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου