Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ντοματόρυζο …

… Να περάσω να σου φέρω δυο ντομάτες απ’ το χωριό; με ρώτησε η ΄Έφη.
- Πέρνα, είπα η αθώα παιδίσκη.
΄Ω, εάν ήξευρα  η άφρων νεαρά τις συνέπειες της απαντήσεώς μου!
Σε δέκα λεπτά η κουζίνα είχε μετατραπεί στον κήπο του λαγού κι εγώ στον ίδιο το λαγό αυτοπροσώπως, με τα χέρια στη μέση να κοιτάω απορημένη.






Διότι όταν η ΄Έφη λέει δύο, ποτέ δεν εννοεί δύο. Γέμισε ένα ολόκληρο σινί με ντομάτες, πιπεριές κέρατο και για γέμισμα, τρυφερά αγγουράκια κι ένα τεράστιο μάτσο φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Κι άφησε κι ένα τεράστιο κομμάτι φέτα απ’ τη δική τους, για ν’ αρμυρίσουμε λιγάκι.
Εμείς πάλι τρεις νοματαίοι είμαστε, κι αν τα φάμε όλα αυτά θα γίνουμε ντοματαίοι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σύνεση και ωριμότητα, πριν παραωριμάσουν οι ντομάτες.
Η προφανής λύση θα ήταν τα γεμιστά, αλλά η ζέστη μ’ έχει τσαλακώσει και δε νομίζω ότι θα τα καταφέρω. Θα κρατήσω κάποιες για
ντοματόπιτα, μαζί με τη μισή φέτα. Κάποιες θα τις κάνουμε σαλάτα – επιτέλους μια κανονική ελληνική ντοματοσαλάτα με ψιλόφλουδες χωριάτικες ντομάτες κι όχι τις αναίσθητες χοντρόπετσες που ξεφλουδίζονται σα πορτοκάλια.
Και οι υπόλοιπες θα φτιάξουν το πρώτο και άκρως καθυστερημένο φετινό μας …




Ντοματόρυζο








υλικά:
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα       
3-4 γινωμένες ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά τοματοπελτές
3-4 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
ζεστό νερό ή ζωμός
δυόσμος ή μαϊντανός






Πλένουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.







Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά και σε 3 κουταλιές λάδι να μαλακώσει και να χρυσίσει. 

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε το λάδι από τις λιαστές ντομάτες που είναι αρωματικό.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και ροδίζουμε για 2΄-3΄.







Ρίχνουμε το ρύζι και το σωτάρουμε για 4΄-5΄ να γυαλίσει.

Στη λογική του ριζόττο μπορούμε να ρίξουμε και λίγο κρασί και να συνεχίσουμε να ανακατεύουμε το ρύζι για 2΄-3΄ ακόμη.







Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, ολόκληρες ή σε κομμάτια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες.

Πριν τις ρίξουμε μπορούμε να τις μετρήσουμε με το νεροπότηρο για να ξέρουμε την ποσότητα του ζωμού που θα χρειαστεί το φαγητό. 
Η συνήθης αναλογία είναι περίπου 1:3.






Αλατοπιπερώνουμε με μέτρο αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό και αφήνουμε τις ντομάτες να πάρουν βράση.

 Αν θέλουμε αρωματίζουμε με μια πρέζα δυόσμο ή ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Συμπληρώνουμε την απαιτούμενη ποσότητα ζωμού ή ζεστού νερού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, χωρίς να λασπώσει. 

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. 

Αφήνουμε αρκετό υγρό στο φαγητό γιατί το ρύζι κρυώνοντας θα το απορροφήσει και θα παραμείνει ζουμερό και χυλωμένο.







Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου.

Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μαυροπίπερο.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου