Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ζαμπονάκι με λαχανικά στο φούρνο …

... Στο ράφι, σαν δεσποινίς ετών 39, σαν το ένα και μοναχικό σκονισμένο βαζάκι του Ζήκου. Έτσι έμεναν στο ντουλάπι εκείνα τα “ετοιματζίδικα ” που παίρνουμε καμμιά φορά για ώρα ανάγκης. Μια κονσέρβα ζαμπονάκι,  να φτιάξει με αυγά ο κύρης του σπιτιού αν τύχει να μείνει μόνος του και χωρίς φαγητό – να θυμηθεί και τα φοιτητικά του χρόνια, όταν το έτρωγε τρις εβδομαδιαίως-  ένα φακελάκι έτοιμος πουρές, ανάμεικτα λαχανικά στην κατάψυξη ή σε κονσέρβες, και άλλα παρόμοια κι αχρείαστα νά ’ναι…   
Η ώρα ανάγκης δεν ήρθε ακόμη, πλησίασε όμως απειλητικά η ημερομηνία λήξης. Κι αυτές οι λίγο περιφρονημένες λύσεις ανάγκης μεταμορφώθηκαν κι έγιναν φαγητό κανονικό και λαχταριστό …

Ζαμπονάκι κονσέρβας με λαχανικά στο φούρνο


ΠΙΑΤΟ
 


υλικά:
500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (εδώ κατεψυγμένα)
1 ζαμπονάκι σε κονσέρβα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. τυρί κρέμα
1 φακελάκι πουρές σκόνη
γραβιέρα ή άλλο τυρί




Βράζουμε τα λαχανικά σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε, κρατώντας λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Σε λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει ρίχνουμε το ζαμπονάκι κομμένο σε κυβάκια. 

Σε 2΄-3΄ προσθέτουμε και τα λαχανικά μαζί με λίγο από το νερό τους και μαγειρεύουμε μαζί για 5΄.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και τον ανακατεύουμε με το τυρί κρέμα.

Βάζουμε σε πυρέξ το μείγμα των λαχανικών, καλύπτουμε με τον πουρέ και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.



ΜΙΓΜΑ ΠΟΥΡΕΣ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 2










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου