Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Κέικ με αλεύρι αμυγδάλου ...

 ... Μπορεί να μην τρώω γλουτένη και να ψάχνω πάντα εναλλακτικά αλεύρια, αλλά τα αμύγδαλα δεν τα πολυσυμπαθώ - σε αντίθεση με τα καρύδια που τα σιχαίνομαι - και δεν αγοράζω ποτέ αλεύρι αμυγδάλου.
 Αφού μου το έφεραν όμως, τι ά κάν'ς; Α κάειτ'ς ά το φτιάξ'ς ...


Κέικ με αλεύρι αμυγδάλου



υλικά:
160 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
80 γρ. ζάχαρη
1,5 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. τσ. σόδα
250 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά (ή φυτικό γάλα)
80 ml ηλιέλαιο
2 βανίλιες





Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι αμυγδάλου και τη ζάχαρη.





Προσθέτουμε το μπέικιν, τη σόδα και τις βανίλιες.





Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά.





Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. 





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄ περίπου, κάνοντας και το τεστ της οδοντογλυφίδας (βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και εξετάζουμε αν είναι στεγνή, που σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο). 





Ξεφουρνίζουμε και μόλις το κέικ κρυώσει λίγο το ξεφορμάρουμε.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αν θέλουμε και με αμύγδαλο φιλέ.

Μα ο παραγιός παράκουσε κι ανάποδα τα κάνει,
μήτε το βγάνει απ' το ταψί, μήτε το ξεφορμάρει,
και κολλημένο στο ταψί, αμύγδαλο του ρίχνει
κι απάνου απάνου ζάχαρη κι απέ το καμαρώνει.




Τρατάρουμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου