... Αρνί δε φτιάχνουμε ούτε το Πάσχα, ούτε ιτς ποτέ που λέμε και στην Ήπειρο, με την εξαίρεση μίας και μοναδικής φοράς. Οπότε γιατί να φτιάξω τώρα ζυγούρι; Γιατί αυτή η κάπως μπελαλίδικη και μάλλον χρονοβόρα ιταλική συνταγή με το σιγομαγειρεμένο σε κρασί κρέας, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Να το φτιάξω αλλά όχι να το φάω κι ας είναι Κρεατινή ...
Ζυγούρι σιγομαγειρεμένο με πατάτες
υλικά:
1 κιλό ζυγούρι
2 κλαράκια δεντρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο
2 μικρές καυτερές πιπεριές
400 ml λευκό κρασί
2-3 φιλέτα αντσούγιας
2 κουταλιές ξύδι (λευκό ή κόκκινο)
7-8 ελιές χωρίς κουκούτσι (Καλαμών ή πράσινες)
1 κιλό πατάτες
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια.
Αν θέλουμε, αφαιρούμε λίγο ή περισσότερο ή από το επιφανειακό λίπος.
Αλατίζουμε καλά όλα τα κομμάτια του κρέατος.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από το ένα κλαράκι δεντρολίβανο και αφήνουμε το άλλο ολόκληρο.
Ψιλοκόβουμε τη μία σκελίδα σκόρδο και αφήνουμε την άλλη ολόκληρη.
Ψιλοκόβουμε τη μία καυτερή πιπερίτσα και αφήνουμε την άλλη ολόκληρη.
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα 4-5 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
Αν δε χωράνε όλα τα κομμάτια, τα ροδίζουμε λίγα-λίγα και τα βγάζουμε σε πιάτο.
Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη version.
Ανακατεύουμε 2΄-3΄ και περιχύνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις και ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το σκόρδο και την πιπερίτσα, non chopped version.
Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Τις μισοβράζουμε σε αλατισμένο νερό.
Ελέγχουμε αν μαλάκωσε το κρέας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς καπάκι για να λιγοστέψει το ζουμί του.
Πατάμε τις αντσούγιες με πηρούνι, και τις ανακατεύουμε με το ξύδι. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν την αντσούγια σαν άρτυμα σε πολλά φαγητά, δίνει ένταση νοστιμιά και σε καμιά περίπτωση αίσθηση ή μυρωδιά ψαριού.
Ρίχνουμε τις αντσούγιες στο κρέας.
Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε και τις ελιές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα.
Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο σβηστό μάτι για τουλάχιστον 20΄, ακόμη καλύτερα για μία ώρα.
Σερβίρουμε.
Αν το κρέας είναι πολύ σκληρό ή θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να το βάλουμε πρώτα στη χύτρα να μαλακώσει και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στη σωτέζα, σύμφωνα με τη συνταγή και προσαρμόζοντας ανάλογα το χρόνο μαγειρέματος. Εκ των υστέρων μετάνιωσα που δεν το έκανα αλλά δε βαριέσαι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου