... Τη λέξη πιάζ την πρωτοείδα διαβάζοντας τη Λωξάντρα, στις περιγραφές των πιάτων και των γιορτινών τραπεζιών που ετοιμάζονταν δυο και τρεις μέρες στην κουζίνα της - εκείνη επικεφαλής, βοηθοί ο Ταρνανάς κι η Σουλτάνα και η Ελεγκάκη επικουρική - και σερβίρονταν σε ένα γεύμα που κρατούσε από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα κι είχε του Αβραάμ και του Ισαάκ του καλά κι ας εστί πλούσιος Μανωλιό μου ο εν το ολίγω αναπαυόμενος.
Το συνηθέστερο και πιο δημοφιλές πιάτο είναι τα φασόλια πιάζ, που τα μάθαμε και στην Ελλάδα και τα κάνουμε σαλάτα συνήθως με μαυρομάτικα, piyaz όμως είναι τουρκικό φαγητό που φτιάχνεται με κάθε είδους φασόλια ή άλλο όσπριο και μια σύβραση από κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές και μπόλικα μπαχαρικά. Εδώ με ρεβύθια για το λιτό τραπέζι της Καθαροδευτέρας ...
Ρεβύθια πιαζ σαλάτα
υλικά:
250-300 γρ. βρασμένα ρεβύθια (εδώ από κονσέρβα)
1 κουτ. τσ. αλάτι
2 κουτ. τσ. πάπρικα (εδώ γλυκιά καπνιστή)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες (εδώ κόκκινη και πράσινη)
2 λιαστές ντομάτες
1/2 κουτ. τσ. κύμινο
1/2 κουτ. τσ. μπούκοβο (εδώ γλυκό και μια πρέζα καυτερό)
1/2 κουτ. τσ. σουμάκ
1/2 ματσάκι μαϊντανός
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και, αν έχουμε χρόνο ή νεύρα, τα αποφλοιώνουμε.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ρεβύθια.
Νοστιμίζουμε με το αλάτι και την πάπρικα και σωτάρουμε για 5΄ να πάρουν χρώμα και άρωμα.
Βγάζουμε τα ρεβύθια και το λάδι τους σε μπωλ ή σαλατιέρα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, το σκόρδο σε φετάκια, την πιπεριά σε ροδέλες και τις λιαστές ντομάτες σε λωρίδες.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Σωτάρουμε για 5΄ να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε το σκόρδο, την πιπεριά, τις λιαστές ντομάτες και αλάτι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε άλλα 5΄, να μαλακώσει και η πιπεριά.
Αρωματίζουμε με τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε καλά και σωτάρουμε να μοσχομυρίσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σύβραση στα ρεβύθια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου