... Εμένα μου αρέσει η γαλοπούλα. Πολύ. Για την ακρίβεια είναι το μόνο κρέας που τρώω μαζί με το κουνέλι. Πότε μπούτι, πότε κοπανάκι, πότε στήθος, φιλέτο, δεν το χορταίνω και γελάω με όλους εκείνους που στραβώνουν τη μύτη τους και λένε ότι το κρέας της γαλοπούλας είναι σκληρό και άνοστο. Είναι νόστιμο, υγιεινό και πιο θρεπτικό από τα περισσότερα κρέατα που διαλέγουμε. Μετά τις γιορτές κάνω πάντα μια βόλτα από τα σούπερ μάρκετ και αγοράζω στη μισή τιμή γαλοπούλες που έμειναν στο ράφι. Η κλασσική γαλλική μάλιστα, που είναι έτοιμη για ψήσιμο με το θερμόμετρο στο χέρι, χωράει στη χύτρα (χωρίς το θερμόμετρο) και γίνεται λουκούμι. Πρωτεΐνη με λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και καλή περιεκτικότητα σε σίδηρο για μας τις αναιμικές ...
Πίτα με φιλέτο γαλοπούλας, μπρόκολο και τυρί
υλικά:
500-600 γρ. φιλέτο γαλοπούλας (εδώ στήθος)
300 γρ. μπουκετάκια μπρόκολο βρασμένο
150 γρ. γκοργκοντζόλα ή 200 γρ. άλλο τυρί (ημίσκληρο, καπνιστό, έμμενταλ)
2 κουταλιές μουστάρδα σε κόκκους (ή απλή)
120 ml λευκό κρασί
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κροκάδι
σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος
2 φύλλα σφολιάτας
Κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα ή σωτέζα και ρίχνουμε τη γαλοπούλα.
Σωτάρουμε να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνουμε ένα κύβο και το κρασί.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί ο κύβος.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε να μαλακώσει αρκετά το κρέας (περίπου 20΄).
Αν δεν έχουμε βρασμένο μπρόκολο, όπως εδώ, ή θέλουμε να αποφύγουμε το βράσιμο και τη μυρωδιά, μπορούμε να βάλουμε κατεψυγμένο μπρόκολο στο φούρνο μικροκυμάτων. Σε βαθύ πιάτο σκεπασμένο, αρκούν συνήθως 5΄-6΄ για να γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου