Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο και γλουτένη ...

 ... Την έφτιαξα για τους άλλους, καιρός να τη φτιάξω και για μένα αυτή τη ...

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο και γλουτένη



υλικά:
1 λίτρο γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
μισή κούπα ζάχαρη (εδώ 1/4)
2/3 κούπας πολέντα χωρίς γλουτένη
1 αυγό
1 κουταλιά βούτυρο
ξύσμα λεμονιού
1 βανίλια
1 κανελλόξυλο

1 αυγό
1 κουταλιά νερό
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη




Διευκρινίζω ότι πρέπει να αποφεύγω τη ζάχαρη και πάντα κάνω τα γλυκά μου υπόγλυκα. Μπορεί ο καθένας να αυξήσει την ποσότητα κατά βούληση.



Βάζουμε σε κατσαρολάκι την πολέντα, τη ζάχαρη, το γάλα, τη βανίλια, το κανελλόξυλο και το ξύσμα.




Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να γίνει μια δεμένη κρέμα.





Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το κανελλόξυλο, ρίχνουμε το αυγό και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.





Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με πολέντα.





Αδειάζουμε την κρέμα και στρώνουμε την επιφάνεια.





Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το νερό. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγη κανέλλα.

Περιχύνουμε με το μείγμα την επιφάνεια της γαλατόπιτας.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄ περίπου. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε στο τέλος και το γκριλ για να πάρει ακόμη περισσότερο χρώμα.



Τρατάρουμε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου