... Για να είναι τόσο ξακουστά, θα έχουν τους λόγους τους. Τους οποίους προτίθεμαι να ανακαλύψω όχι μόνο διαβάζοντας αλλά και αγοράζοντας και μαγειρεύοντας ...
Λουκάνικα Τζουμαγιάς με φασόλια κονσέρβας
υλικά:
2 μεγάλα λουκάνικα Τζουμαγιάς
1-2 κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο
πιπεριές (εδώ μαζώματα από πολύχρωμες)
1 μεγάλη κουταλιά πελτές ντομάτας
1 κύβος (προαιρετικά)
μαϊντανός και λίγο σέλινο
πάπρικα (εδώ γλυκιά, καπνιστή)
μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
2 κονσέρβες φασόλια σε σάλτσα ντομάτας (ή γίγαντες)
Κόβουμε τα λουκάνικα διαγώνια σε μεγαλύτερα κομμάτια από τις συνήθεις ροδέλες, επειδή είναι λεπτά και θέλουμε να παραμείνουν ζουμερά.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε ελαφρά τα λουκάνικα γυρίζοντάς τα να πάρουν χρώμα παντού.
Τα βγάζουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο λάδι και το λίπος που έβγαλαν, σωτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια (από τα κατεψυγμένα μου) να μαλακώσει.
Ρίχνουμε το σκόρδο, ολόκληρο, στη μέση ή πολτοποιημένο και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες (από τα κατεψυγμένα μου κι αυτά).
Ρίχνουμε και τις πιπεριές σε ροδέλες (ναι, από τα κατεψυγμένα μου και πάντα διαθέσιμα) και σωτάρουμε.
Νοστιμίζουμε με πάπρικα, λίγο αλατοπίπερο και μια τσιμπιά καυτερό μπούκοβο.
Προσθέτουμε τον πελτέ και ρίχνουμε ζεστό νερό να διαλυθεί και να καλυφθούν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε, αν θέλουμε, ένα κύβο.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15΄.
Ρίχνουμε το σέλινο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Μπορούμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στη σωτέζα ρίχνοντας τα φασόλια και τα λουκάνικα στη σάλτσα και σιγοβράζοντας μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
Εγώ έτυχε- ανεξήγητο πώς- να έχω αναμμένο φούρνο και συνέχισα το μαγείρεμα στο φούρνο.
Αδειάζουμε τα φασόλια σε λαδωμένο ταψί.
Ρίχνουμε τη σάλτσα των λαχανικών και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα μαζί με το λίπος και τυχόν ζουμί που έμεινε στο πιάτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 20΄ ή ανάλογα με το πόσο ζουμερό ή στεγνό θέλουμε το φαγητό.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου