… για πότε ξανάρθανε μωρέ παιδί μου; Μέχρι να κάνουμε τζα και μπα απ’ τα Χριστούγεννα, κοντεύουμε κιόλας στη Σαρακοστή. Πού πάει ο καιρός που φεύγει κι όταν φτάνει ξαναφεύγει;
Καλώς την την Κρεατινή, που καθόλου δε μου είχε λείψει. Τα κρεατικά κι εγώ πήραμε ένα αξιοπρεπέστατο βελούδινο διαζύγιο εδώ και χρόνια –μάλιστα για να δεις τι κυρία είμαι, δεν τους ζήτησα ούτε διατροφή για το υπόλοιπον του βίου μου. Τα μαγειρεύω όμως πάντα για την υπόλοιπη οικογένεια, πότε με χαρά και πότε κάνοντας πέτρα την καρδιά μου.
Πόσο μάλλον τώρα που το ζητάνε κι οι μέρες. Και με το δίκιο τους. Για να Απο-κρέψεις, να στερηθείς το κρέας δηλαδή, πρέπει πρώτα να τό ’χεις φάει.
Απ’ τα χαμηλά θα σας ξεκινήσω, κι ύστερα θα πάμε στα πιο σκληροπυρηνικά. Ένα ελαφρύ φιλέτο γαλοπούλας με λαχανικά γι’ αρχή, ένα ρολό κιμά με μανιτάρια για την Τσικνοπέμπτη κι ένα κλασσικό χοιρινό στη γάστρα με πατάτες για την Κρεατινή …
Φιλέτο γαλοπούλας με λαχανικά
υλικά:
500 γρ. φιλέτο γαλοπούλας
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
3 μανιτάρια
7-8 ντοματίνια
4 λιαστές ντομάτες
λίγο άσπρο κρασί
ζωμός κότας
Κόβουμε το κρέας σε μέτριους κύβους και το σωτάρουμε σε 3 κουταλιές λάδι μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄ ανακατεύοντας τακτικά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο στη μέση, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, τα ντοματίνια ολόκληρα και τα υπόλοιπα λαχανικά κομμένα σε κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε ζωμό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να πέφτει απ’ το πηρούνι.
Αν θέλουμε το φαγητό με λιγότερο ζουμί, το βράζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι μέχρι να εξατμιστεί το παραπανίσιο.
Συνδυάζεται πολύ ωραία μ’ ένα σκέτο μπασμάτι αλλά και τις χτεσινές μας μπάμιες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου