Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Τσουρέκια πασχαλινά …

… Μπορείς να γκρινιάζεις απ’ το πρωί ως το βράδυ για όσα σου στέρησαν. Για τη σούβλα που θα σκουριάσει αχρησιμοποίητη, για τα λιβάδια που θ’ ανθίζουν ερήμην σου, για τα τσίπουρα που δε θα πιεις φέτος στο χωριό, για τα συνολάκια που περιμένουν μάταια στη ντουλάπα, για το τζιπ που είναι κλεισμένο στο γκαράζ και δηλώνει το στάτους σου στα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα καλοκαιρινά που στοιβάζονται στη γωνιά.
Μπορείς να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, μπορείς να τσακώνεσαι όλη μέρα με τους συγκρατούμενούς σου για ψύλλου πήδημα προκειμένου να εκτονωθείς.
΄Ή μπορείς απλά και δημιουργικά να ζυμώσεις.
Να πεις ευχαριστώ που είμαι υγιής, που είμαι ζωντανός, που είμαι στο σπίτι μου κι όχι σε θάλαμο ή ράντζο, να σηκώσεις τα μανίκια και να ζυμώσεις. Και θα εκτονώσεις τη συσσωρευμένη ένταση και θα διατηρήσεις την εύθραυστη οικιακή ειρήνη και θα γυμνάσεις χωρίς βαράκια εκείνο το εσωτερικό του μπράτσου που άρχισε να κρεμάει και θα έχεις φέτος το Πάσχα τα ωραιότερα, καλοζυμωμένα και χειροποίητα …



Πασχαλινά τσουρέκια 








υλικά:
200 γρ. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε θερμκρασία δωματίου
3 μέτρια αυγά
μαστίχα, μαχλέπι (από 5 γρ. περίπου)
620-640 γρ. σκληρό αλεύρι
16 γρ. ξηρή μαγιά


1 αυγό για επάλειψη
φιλέ αμυγδάλου






Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ίσα να γίνει χλιαρό. 

Αν ζεσταθεί παραπάνω, το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.






Βάζουμε το μείγμα στο μπωλ του μίξερ ή σε λεκάνη αν θα ζυμώσουμε με το χέρι.

 Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε.







Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.

 
 




Ρίχνουμε σταδιακά το βούτυρο φροντίζοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα το ένα κομμάτι πριν ρίξουμε το επόμενο.







Ζυμώνουμε. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και κολλώδης, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι, σταδιακά κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, μέχρι να πλάθεται.

Το δικό μου μίξερ έκανε τα πρώτα στάδια της ανάμειξης και του ζυμώματος. Επειδή ζορίστηκε κι αυτό, περίπου όσο ζορίζομαι κι εγώ αυτό τον καιρό, έβγαλα τη ζύμη και συνέχισα σε χειροκίνητη λειτουργία. Συνολικά ζυμώσαμε περίπου 20΄ από τη στιγμή που η ζύμη πήρε όλο το αλεύρι.







Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο σκεύος και χαράζουμε επάνω της ένα σταυρό.

 Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες (εγώ την άφησα στο φούρνο, τον οποίον είχα ανάψει σε θερμοκρασία 30 βαθμών περίπου).







Μετά τις 3 ώρες η ζύμη θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο και ο σταυρός θα έχει σχεδόν κλείσει.






Ζυμώνουμε απαλά να ξεφουσκώσει ελαφρώς η ζύμη και τη χωρίζουμε σε κομμάτια.







Η δική μου ζύμη ήταν περίπου 1.350 γρ. και τη χώρισα σε 6 κομμάτια των 220 γρ. περίπου το καθένα.






Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο μπαστούνι, φροντίζοντας να έχουν όλα τα μπαστούνια ίδιο μήκος και πάχος.







Ενώνουμε 3 μπαστούνια στην κορυφή τους και πλέκουμε κοτσίδα, με τον τρόπο που φαίνεται στις φωτογραφίες.







Βάζουμε προσεκτικά το τσουρέκι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.








Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το δεύτερο τσουρέκι.








Αφήνουμε ξανά τα τσουρέκια σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσουν.







Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου.
 
Χτυπάμε το αυγό με ελάχιστο νερό και αλείφουμε πολύ προσεκτικά τα τσουρέκια, χωρίς να τα πιέζουμε για να μην ξεφουσκώσουν.

Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.







Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.










Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. 

Τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη φαγητού για να διατηρηθούν φρέσκα και αφράτα.







΄Έτοιμα.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου