... Σκουτσέζα; Γιατί παρακαλώ ο χαρακτηρισμός; Και μάλιστα χρονιάρα μέρα; Επειδή η πριν πεινάσω μαγειρεύω αγόρασα σε ανύποπτο χρόνο ένα φασιανό που, ανύποπτος κι αυτός, πετούσε στα λιβάδια της Σκωτίας μέχρι να τον βρει το άτιμο το βόλι; Τσιγκουνιά μου προσάπτεις επειδή ήταν μικρός κι αχαμνούλης; Ή επειδή ήταν σε τιμή ευκαιρίας; Ξέχνα τες τις εποχές με τα ολόκληρα αρνιά και τις καρδαμωμένες γαλοπούλες. Μια χαρά μας φτάνει ο φασιανός κι ας είναι σκάρτο 1 κιλό. Θα τον ευλογήσω με λαχανικά και ρύζι και να δεις που στο τέλος θα περισσέψει και λίγος γι’ αύριο.
Εξάλλου φέτος είναι η χρονιά των Σκωτσέζων. Τα ταρτάν τους είναι παντού σε φούστες, σακάκια, παντελόνια, σκούφους και κασκόλ, ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ τους προτίμησαν για την πρώτη περιπέτεια της καινούριας τους ζωής, γιατί να μην ακολουθήσουμε κι εμείς;
Στα πλαίσια του πολυπολιτισμικού φετινού εορταστικού μενού εντάσσεται κι ο σκωτσέζος φασιανός, σιγομαγειρεμένος σε κόκκινο κρασί, με τη συνταγή του κλασσικού εγγλέζικου pheasant stew …
Στα πλαίσια του πολυπολιτισμικού φετινού εορταστικού μενού εντάσσεται κι ο σκωτσέζος φασιανός, σιγομαγειρεμένος σε κόκκινο κρασί, με τη συνταγή του κλασσικού εγγλέζικου pheasant stew …
Φασιανός με κόκκινο κρασί και λαχανικά
υλικά:
1 φασιανός
8-10 κρεμμυδάκια στιφάδου
2 μικρά καρότα
2 κλωναράκια σέλινο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά βούτυρο
100 γρ. μπέικον
150 ml κόκκινο γλυκό κρασί
2-3 δαφνόφυλλα
ζωμός κότας
αλεύρι
Αν ο φασιανός είναι μεγάλος τον κόβουμε σε μερίδες, όπως το κοτόπουλο.
Αν είναι μικρός μπορούμε να τον αφήσουμε ολόκληρο, ξέροντας ότι θα μας δυσκολέψει λίγο στο μαγείρεμα.
Αλατοπιπερώνουμε παντού το φασιανό, τρίβοντάς τον και με τα χέρια μας και τον αλευρώνουμε πολύ καλά.
Αλατοπιπερώνουμε παντού το φασιανό, τρίβοντάς τον και με τα χέρια μας και τον αλευρώνουμε πολύ καλά.
Τον αφήνουμε να μείνει για λίγη ώρα για να κολλήσει καλά το αλεύρι επάνω του.
Λυώνουμε το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε το φασιανό απ’ όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τον μέχρι να πάρει χρώμα παντού και να τραγανίσει το δέρμα του.
Λυώνουμε το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε το φασιανό απ’ όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τον μέχρι να πάρει χρώμα παντού και να τραγανίσει το δέρμα του.
Ρίχνουμε το μπέικον και τα λαχανικά κομμένα σε κυβάκια και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Προσθέτουμε το κρασί και ζωμό μέχρι που να καλύψει το κρέας.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.
Αδειάζουμε το φαγητό μαζί με όλο το ζουμί του σε πήλινη ή εμαγιέ γάστρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για άλλα 45΄ περίπου ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει τόσο που να φεύγει απ’ τα κόκκαλα.
Βγάζουμε το φασιανό και τα λαχανικά σε πιατέλα και χρησιμοποιούμε το ζωμό που περίσσεψε για να φτιάξουμε το συνοδευτικό μπασμάτι ή άλλου είδους πιλάφι.
Βγάζουμε το φασιανό και τα λαχανικά σε πιατέλα και χρησιμοποιούμε το ζωμό που περίσσεψε για να φτιάξουμε το συνοδευτικό μπασμάτι ή άλλου είδους πιλάφι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου