Δον Καμίλλο, πρόσεχε ...
Τι ναι, ναι; Ο Πεπόνε δεν αστειεύεται. Θα τη φάει όλη τη μαρμελάδα και θα μείνεις με το παράπονο και τη μυρωδιά. Εξάλλου ένα δίκιο τό ’χει. Δικαιούται να την πάρει όπως είναι, μαζί με την κατσαρόλα. Το λέει και τ’ όνομά του, πάνε πακέτο. Αφού είναι μαρμελάδα πεπόνε …
Μαρμελάδα πεπόνι με χυμό μήλου
υλικά:
1 κιλό πεπόνι
400 γρ. καστανή ζάχαρη
100 ml χυμός μήλου
1 μοσχολέμονο (lime) ή μισό λεμόνι
1 βανίλια
Καθαρίζουμε το πεπόνι και το κόβουμε σε κυβάκια.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό μήλου, το ξύσμα και το χυμό του μοσχολέμονου και τη βανίλια.
Τα αφήνουμε να μείνουν για 2 ώρες περίπου, ανακατεύοντας πού και πού.
Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά και ξαφρίζοντας, όποτε χρειάζεται.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το πεπόνι και πολτοποιούμε τη μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ, αφήνοντας και κάποια μεγαλύτερα κομμάτια.
Όταν δέσει η μαρμελάδα, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα για 10΄.
Τα γυρίζουμε ξανά όρθια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Μπορούμε να κάνουμε τη μαρμελάδα είτε με τα μακρόστενα αργίτικα πεπόνια, που έχουν ένα γλυκό πορτοκαλί χρώμα και περισσότερη σάρκα, είτε με τα απλά στρογγυλά πράσινα πεπόνια που βρίσκουμε παντού.
Τα πράσινα πεπόνια βγάζουν περισσότερο υγρό και η μαρμελάδα θυμίζει αρωματικό ζελέ. Ιδού και η αντίστοιχη διαδικασία παρασκευής με πράσινο πεπόνι:
Και η ετικέτα για τα βαζάκια:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου