Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Κους κους με σοκολάτα …

… Απλή συνωνυμία που μπορεί να μπερδέψει κάποιον, αλλά ΕΣΥ δε θά ’πρεπε να την πάθεις. Τόσα χρόνια δίπλα μου δεν επιτρέπεται να κάνεις τέτοια λάθη. Καλά, μην το πάρεις και κατάκαρδα – για ένα lapsus δε θα πάθουμε collapsus.
Απλώς θα ξαναπάς στο σούπερ μάρκετ κι αυτή τη φορά θα μου φέρεις το σωστό κους κους: το προψημμένο χοντροαλεσμένο σιτάρι κι όχι το ζυμαρικό, που γράφει κουσκουσάκι.
Ά
ντε πασά μου κι εγώ θα σε το κάνω γλυκό, που σε στεναχώρησα κακό χρόνο να μην έχω …



Κους κους με σοκολάτα



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
  



υλικά:
250 γρ. κουσκούς
500 ml γάλα
3 κουταλιές μέλι ή γλυκόζη ή μελάσα ή καστανή ζάχαρη 
80 γρ. κουβερτούρα
2 βανίλιες
κανέλλα


προαιρετικά: 
σιρόπι σοκολάτα, σαντιγύ







Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε το μέλι, τις βανίλιες, την κανέλλα και την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια. 

Ανακατεύουμε καλά να λυώσουν και να ομογενοποιηθούν όλα.

Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το κους κους.



ΑΡΧΗ
        ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ



Βράζουμε για 2΄-3΄ ανακατεύοντας συνεχώς και αποσύρουμε από τη φωτιά. 


Το κους κους απορροφά όλο το υγρό και πήζει. 

Αν θέλουμε να έχει πιο λεία υφή, μπορούμε να το πολτοποιήσουμε για λίγο με το ραβδομπλέντερ.

 Εμείς το αφήσαμε τραχύ και σπυρωτό.



ΒΡΑΣΙΜΟ
       ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Δοκιμάζουμε και αν το θέλουμε πιο γλυκό, το ενισχύουμε με περισσότερο μέλι ή λίγο σιρόπι σοκολάτα. 

Ανακατεύουμε και αφρατεύουμε το κους κους με πηρούνι.



ΕΝΙΣΧΥΣΗ
       ΑΦΡΑΤΕΜΑ



Αδειάζουμε το κους κους σε μία φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτα και σαντιγύ.



ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
       ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ


ΕΤΟΙΜΟ






Είναι μια ασυνήθιστη συνταγή που εκμεταλλεύεται την ευελιξία και την ουδέτερη γεύση του κους κους, εμπλουτίζοντάς τη με σοκολάτα και κανέλλα. Πιο γρήγορα κι εύκολα από το σιμιγδαλένιο χαλβά, μια ελαφριά σοκολατένια λιχουδιά έρχεται στο τραπέζι μας.


Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κους κους καλαμποκιού για ένα γλυκό χωρίς γλουτένη.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου