Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Χαλβάς με γάλα καρύδας …

Εδώδιμα – αποικιακά

ΕΔΩΔΙΜΑ


Η πιο συνηθισμένη ταμπέλα μιας άλλης εποχής, η πινακίδα που πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον και που, όπως υποθέτω, θα έδινε άλλον αέρα και αίγλη στο παντοπωλείο που υπερήφανα την αναρτούσε. Διότι δεν διέθετε μόνο τα συνηθισμένα ντόπια φαγώσιμα (εδώδιμα είναι τα φαγώσιμα και όχι όσα παράγονται εδώ), ρύζι, ζάχαρη και όσπρια σε μεγάλα σακιά και με τη σέσουλα έτοιμη, λάδι σε ντεπόζιτα με κάνουλα και σαρδέλες του κουτιού. Εμπορευόταν και πιο εξωτικά προϊόντα, αποικιακά. Τσάι, μπαχαρικά, παστό βακαλέο.
Αν έμπαινα σε μια χρονομηχανή, σ’ ένα τέτοιο παντοπωλείο θά ’θελα να βρεθώ. Να δω με τα μάτια μου όλα αυτά που ζηλεύω στις ελληνικές ταινίες, να μι δώκουν πελτέ Λαγκαδά και λουμίνια αλλοδαπής προελεύσεως -αυτά με τα μασκαραλίκια απόξω κι άμα ανάψουν ανάψανε-, να ψωνίσω τυρί χωρίς να με αυταπατά ο όγκος γιατί υπολογίζω και τις τρύπες και βακαλέο ανάλογα με το νούμερο του παπουτσιού μου.
Πώς τα σκέφτηκα όλα αυτά; Μου ήρθαν στο νου φτιάχνοντας ένα χαλβά. Όχι τον λεγόμενο χαλβά του μπακάλη, αλλά ένα χαλβά σιμιγδαλένιο μεν, με γάλα καρύδας δε. Και εδώδιμον και αποικιακόν …



Χαλβάς με γάλα καρύδας

ΕΤΟΙΜΟΣ

   
υλικά:
280 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. τριμμένο φυστίκι Αιγίνης
125 γρ. ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο ή λυωμένη μαργαρίνη
200 γρ. γάλα καρύδας
70 γρ. αλεύρι
1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
χυμός μισού λεμονιού
κανελλόξυλο




Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 6΄-8΄ τα υλικά του και το αφήνουμε να κρυώσει. 

Ανακατεύουμε με κουτάλι το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την άχνη, το φυστίκι και το μπέικιν πάουντερ. 

Προσθέτουμε το λάδι ή τη μαργαρίνη και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε καλά.

ΜΙΓΜΑ


Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης ή αντικολλητική, στο σχήμα που προτιμάμε.


ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΗ ΦΟΡΜΑ


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 40΄περίπου. 

Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε λίγο σιρόπι στο χαλβά, τον τρυπάμε με οδοντογλυφίδα για να σιροπιαστεί μέχρι μέσα και, μόλις πιει το σιρόπι, ρίχνουμε λίγο-λίγο και το υπόλοιπο. 

Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε. 

Σερβίρουμε.

 ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟΠΙΑΤΑΚΙ



Σχετικά με το είδος λαδιού που χρησιμοποιούμε: Έφτιαξα το χαλβά και με ελαιόλαδο και με αραβοσιτέλαιο και με μαργαρίνη. Το ελαιόλαδο ήταν σχετικά βαρύ και κάλυπτε τις υπόλοιπες γεύσεις, το αραβοσιτέλαιο ήταν αρκετά ελαφρύτερο ενώ η μαργαρίνη –σύμφωνα με τους δοκιμαστές που δεν ήταν και λίγοι- κέρδισε το κρας τεστ …

.




2 σχόλια: