Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Τον χαλβαδιάζω …

… κάθε φορά που τον φτιάχνω. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ήταν πάντα μεγάλη μου αδυναμία – μαζί με δεκάδες άλλες εξίσου μεγάλες και εξίσου αδυναμίες. Η κόρη μου δεν τον συμπαθεί κι έτσι ο υπερτυχερός του τζόκερ ήταν πάντα ο καλός μου και χωρίς να συμπληρώνει δελτίο. Χτύπαγε το τζακ ποτ κι έτρωγε μόνος του ολόκληρη την κατσαρόλα με το χαλβά, ευτυχώς όχι μονοκοπανιά.
Με τον αποκλεισμό της γλουτένης από τη διατροφή μου, δοκίμασα τον
αλευροχαλβά κι όχι μόνο παρηγορήθηκα αλλά και τον καταευχαριστήθηκα.
Τώρα, λοιπόν που, με αφορμή τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, κυκλοφορούσαν πολλοί χαλβάδες στην περιοχή, αποφάσισα να φτιάξω τον παραδοσιακό χαλβά, αντικαθιστώντας το σιμιγδάλι με πολέντα. Μπορεί να αποτύχει. Αλλά … αν μου κάτσει;



Χαλβάς με πολέντα (χωρίς γλουτένη)



ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
110 γρ. μαργαρίνη
2 κούπες πολέντα
1 κουταλιά αλεύρι χωρίς γλουτένη
3,5-4 κούπες νερό
1-1,5 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές πετιμέζι ή μέλι
1 κανελλόξυλο
2-3 κουταλιές κουκουνάρι
1 χούφτα σταφίδες ξανθές





Φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και το κανελλόξυλο, βράζοντάς τα για 3΄-4΄.
Βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα με χοντρό πάτο τη μαργαρίνη να λυώσει και ρίχνουμε την πολέντα και το αλεύρι. 



ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

ΠΟΛΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ

ΜΕ ΠΟΛΕΝΤΑ



Καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρει το χρώμα και τη μυρωδιά που θέλουμε. Συνήθως, χρειάζεται περίπου 15΄ καβούρντισμα. Στα 10΄ ρίχνουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες (εδώ και λίγα κράνα μαζί, για το χρώμα).



ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΑ

 ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ



Με πολύ προσοχή ρίχνουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να αποσύρουμε πρώτα την κατσαρόλα από τη φωτιά για να περιορίσουμε το πιτσίλισμα.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ

ΣΙΡΟΠΙ

ΠΑΝΙΚΟΣ



Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ο χαλβάς και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.



ΠΗΖΕΙ

 ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ



Αδειάζουμε το χαλβά σε μεγάλη φόρμα σιλικόνης ή σε ατομικά φορμάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον ξεφορμάρουμε.



ΣΤΙΣ ΦΟΡΜΕΣ

 ΕΤΟΙΜΑ

 ΚΟΝΤΙΝΟ



Μπορούμε επίσης να τον βάλουμε σε μπωλάκια και να τον χτενίσουμε με πηρούνι για να γίνει πιο σπυρωτός.



ΜΠΩΛ

ΜΠΩΛ ΚΟΝΤΙΝΟ



Σερβίρουμε το χαλβά με μπόλικη κανέλλα.



ΑΤΟΜΙΚΑ 

ΜΕ ΚΑΝΕΛΛΑ ΑΝΩΘΕΝ 

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ








2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή συνταγή μπραβο τον πέτυχα με την πρώτη!😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ. Να γλυκαθούμε λιγάκι κι εμείς οι πικραμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή