Μαμά, με είπε χαλβά …
… Και τι στεναχωριέσαι, μπρε τσαχπίνη μου;
Άφεριμ, κοκόνα μου, έπρεπε να την πεις. Κακό πράμα είναι ο χαλβάς, για; Μακάρι κι εμένα να με λέγανε τέτοιες γλυκές κουβέντες. Χαλλλβάς – και μόνο που το λες, γιομίζει γλύκα ο στόμας σου.
Και με πόσους τρόπους γένεται, για! Θέλεις παραδοσιακός με κουκουνάρι και σταφίδες, θέλεις πιο εξωτικός με γάλα καρύδας και φυστίκι Αιγίνης, θέλεις σπυρωτός σπυρωτός κι άσπρος, ο πολίτικος για – αχ, και πώς τον έχω επιθυμήσει!
Και γεμιστός γένεται. Άμα θέλει η νοικοκυρά όλα γένονται. Γεμιστός με μυρωδάτα κυδώνια φθινοπωρινά. Αυτόν θα σε φτιάξω, τζιέρι μου και μη σεκλετίζεσαι με τη ζεβζέκα …
Χαλβάς γεμιστός με κυδώνια
υλικά:
1 κούπα μαργαρίνη
2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
2,5 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κουταλιά μέλι
2 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
1 κανελλόξυλο
φλούδα λεμονιού
ξανθές σταφίδες, κουκουνάρι (προαιρετικά)
Σε μέτρια φωτιά και σε φαρδιά κατσαρόλα λυώνουμε τη μαργαρίνη και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Καβουρντίζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να ψηθεί και να πάρει το χρώμα που θέλουμε (όσο περισσότερο καβουρντίζεται, τόσο σκουραίνει).
Παράλληλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το μέλι, το κανελλόξυλο, τη φλούδα λεμονιού και τα κυδώνια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10΄.
Όταν ψηθεί αρκετά το σιμιγδάλι, προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι, αφού αφαιρέσουμε πρώτα τα κυδώνια.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Όταν αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα και να μαζεύεται γύρω από την κουτάλα, είναι έτοιμος.
Βάζουμε το μισό χαλβά σε φόρμα, απλώνουμε από πάνω τα κυδώνια και τα καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χαλβά.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Σερβίρουμε.
Συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τον έχω κάνει ακόμη, αλλά έψανα καιρό αυτή τη συνταγή!
Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να καταφέρετε να βρείτε καλά κυδώνια αυτή την εποχή. Καλή επιτυχία.
Διαγραφή