Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ατομικά κέικ με καφέ …

Χιπ – χιπ ουράάά.
 … Το ξέρω ότι δεν είναι για πανηγυρισμούς το θέμα, μια και η ουρά φτάνει αισίως σχεδόν μέχρι το δρόμο.
Εγώ όμως χαίρομαι. Aφενός γιατί ξαναβρέθηκα στην αγαπημένη μου Κομοτηνή. Αφετέρου γιατί ξέρω ότι, για μια ακόμη φορά, θα φανείς μεγαλόψυχος και ιπποτικά θα σταθείς στην ουρά που θυμίζει μέρες κατοχής και ουρά για συσσίτιο. 
Και θα το κάνεις για δύο λόγους. Πρώτον επειδή τον καφέ του Μουσταφά, διάσημον όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τον απολαμβάνεις εσύ κάθε πρωί, μια κι εγώ παραμένω φανατικά πιστή στο αγαπημένο μου τσάι. 
Και δεύτερον γιατί μόλις γυρίσουμε στα πάτρια θα σου φτιάξω ατομικά κεκάκια με καφέ για να τον συνοδεύουν. 
Καφές εις το τετράγωνο, γι’ αυτό τρέξε να πιάσεις θέση στην ουρά, που κοντεύει να φτάσει μέχρι το επόμενο τετράγωνο …



ΚΑΦΕΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ

   


Ατομικά κέικ με καφέ
      
  
       

ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ    



υλικά:
250 γρ. ζάχαρη
240 γρ. κόκκινη φαρίνα ή αλεύρι με baking powder
30 γρ. κακάο (σκόνη)
2 κ. γλ. καφές στιγμής (κόκκοι)
1/2 κ. γλ. σόδα
μια πρέζα αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού
250 ml νερό
75 ml ηλιέλαιο
5 ml ξύδι





Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι και προσθέτουμε τους κόκκους του καφέ και το ξύσμα.

Σε άλλο μπωλ αναμειγνύουμε το νερό, το ηλιέλαιο και το ξύδι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. 

Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, μέχρι να λυώσει η ζάχαρη.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε φόρμες για μάφινς ή βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια και αδειάζουμε το μείγμα, γεμίζοντας τις φόρμες κατά τα 2/3.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 17΄- 20΄.



ΖΥΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟΘΗΚΕΣΨΗΜΕΝΑ  



Μόλις κρυώσουν λίγο, ξεφορμάρουμε τα μάφινς. 

Τρώγονται ωραιότατα σκέτα αλλά, για έξτρα δόση και άρωμα καφέ, μπορούμε να τα καλύψουμε με γλάσσο που φτιάχνουμε ως εξής: 

Ανακατεύουμε καλά περίπου 250 γρ. ζάχαρη άχνη, 1/2 κ. γλ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη και 1/3 κούπας ρόφημα καφέ και περιχύνουμε τα μάφινς. 



ΣΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ


ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου