Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Τάρτα σοκολάτας …

Όσο κι αν μου αρέσουν οι πολύπλοκες συνταγές, άλλο τόσο ευγνωμονώ μια απλή και νόστιμη συνταγή, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αποτυχίας. Ο Jamie Oliver τις λέει idiot proof κι εγώ, ως άλλη Νατάσα Συρεγγέλα, αλεξηλίθιες.
Μια απ’ αυτές είναι και η τάρτα που βρίσκεται ενώπιόν σας. Θυμίζει σοκολατόπιτα, γλυκό αγαπημένο της κόρης μου η οποία σπάνια ικανοποιείται από τις παραλλαγές που της ξεφουρνίζω προσπαθώντας να ελαφρώσω τα πολλά λιπαρά.
Αυτή η τάρτα όμως, πιο απλή και απείρως πιο ελαφριά από κάθε σοκολατόπιτα, πέρασε με επιτυχία τον έλεγχό της.
Και παραδόξως πέρασε κι από τα χέρια της. Παρότι επισκέπτεται την κουζίνα μόνο για να φάει, αυτή την τάρτα τη φτιάχνει κάθε φορά που περιμένει την υπόλοιπη συμμορία και δεν απέτυχε ούτε μία φορά …


Τάρτα σοκολάτας






υλικά:
Για τη βάση:
300 γρ. σοκολατένια cookies 
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λυωμένη και χλιαρή) 


Για την κρέμα σοκολάτας:
300 γρ.κουβερτούρα 
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά 






Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τη λυωμένη μαργαρίνη. 

Απλώνουμε σε μια κλασική ταρτιέρα 24 εκ. ένα φύλλο μεμβράνης (για να ξεφορμάρουμε εύκολα την τάρτα) και στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου. 
 
Καλύπτουμε τη βάση με μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. 

Για να φτιάξουμε τη γέμιση σοκολάτας, ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια. 
 
Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει εντελώς η σοκολάτα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10΄.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη, αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω στη βάση της τάρτας και ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. 

Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα. 

Διακοσμούμε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή σιροπιασμένες ροδέλες πορτοκαλιού.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου