... Τι είναι αυτό στη φωτογραφία, έέέι; Κι όμως δεν είναι γιουβέτσι, δε μαγειρεύτηκε στο φούρνο και δεν είναι καθόλου ακριβό. Για να φτιάξω αυτά τα 3 πιάτα χυλωμένο κριθαράκι χρειάστηκαν 150 γρ. καβουρμάς, 1 κρεμμύδι, ένα καρότο, 200 γρ. κριθαράκι και λίγη ντομάτα.
Δε θα το πω κριθαρότο, όχι επειδή θα ρίξω όλο μαζί το ζωμό αλλά γιατί αυτό το γαϊτανάκι ριζότο-κριθαρότο-τραχανότο μου θυμίζει την Κατερίνα Γώγου να χοροπηδάει στο ένα πόδι και να λέει Χριστούκο-Γιαγκούκο-Λιλούκο-ναυαρχούκο.
Μαγειρεμένο στη σωτέζα σε λιγότερο από μισή ώρα, τι παρακάτω να θέλει κανείς ...
Κριθαράκι με καβουρμά
υλικά:
1 κρεμμύδι
1 καρότο
150 γρ. καβουρμάς
ελάχιστο κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
200 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 κύβος βοδινού (προαιρετικά)
λίγη ντοματα πασάτα
1/2 κουτ. τσ. τοματοπελτές
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα ή σωτέζα 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι σε φετάκια (εδώ από τα κατεψυγμένα μου).
Το σωτάρουμε 3΄-4΄.
Ρίχνουμε το καρότο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το σωτάρισμα να μαλακώσουν λίγο.
Βάζουμε πάνω στα λαχανικά τον καβουρμά και, μόλις ζεσταθεί λίγο, τον σπάμε σε μικρότερα κομμάτια και τα σωτάρουμε όλα μαζί.
Αν θέλουμε, σβήνουμε με ελάχιστο κόκκινο κρασί.
Αν χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τώρα και έναν κύβο βοδινού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και σωτάρουμε ανακατεύοντας, να πάρει γεύση και νοστιμιά από τον καβουρμά.
Ρίχνουμε λίγη ντομάτα πασάτα (2-3 κουταλιές ή και παραπάνω) και τοματοπελτέ.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε ζεστό νερό να καλυφθούν καλά.
Αν δε βάλαμε κύβο, αλατοπιπερώνουμε, διαφορετικά ρίχνουμε μόνο πιπέρι.
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15΄ περίπου, ανακατεύοντας τακτικά επειδή το κριθαράκι μπορεί να κολλήσει και ελέγχοντας μήπως χρειαστεί περισσότερο νερό.
Ξεκαπακώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει.
Σερβίρουμε,
προαιρετικά με λίγο τριμμένο τυρί (εδώ μυζήθρα με χαμηλά λιπαρά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου