Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Carbonara cake …

… Μα όσο και να τρως
κάτι περισσεύει,
κι απ’ τη λαιμαργία μας
ποιος μας προστατεύει …

Ακόμη την έχουμε την κακιά συνήθεια να ψωνίζουμε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε και να μαγειρεύουμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να φάμε – και εμείς και οι καλεσμένοι μας.
Έτσι, όλο και μένουνε κομμάτια τυριά σε δίσκους και μπουφέδες, κι από κοντά τα συνοδευτικά αλλαντικά. Όλο και μένουμε και περιμένουνε. Τα δικά μας πάντως, δε χρειάστηκε να περιμένουν πολύ πριν γίνουν …



Carbonara cake




υλικά:
300 γρ. σπαγγέτι
100 γρ. σκληρό τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα)
3 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. καπνιστό ζαμπόν (ή άλλο αλλαντικό)
δεντρολίβανο







Κόβουμε τα αλλαντικά σε λωρίδες ή κομμάτια και τρίβουμε το τυρί στον ψιλό τρίφτη.








Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν ελαφρά μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Λαδώνουμε καλά μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή ένα ταψάκι, με διάμετρο 20 εκ.
Ρίχνουμε τυρί ώστε να καλύψουμε τον πάτο της φόρμας και, όσο μπορούμε, και τα τοιχώματα.        
         
         
         






Χτυπάμε τα αυγά, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα αλλαντικά, την κρέμα γάλακτος και αρκετό πιπέρι. Αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο.









Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του τυριού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε
τα σπαγγέτι, ανοίγοντάς τα απαλά για να ξεκολλήσουν. Ανακατεύουμε ξανά και ρίχνουμε και το υπόλοιπο τυρί.











Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγο τυρί ακόμη.











Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄ ή μέχρι να πάρει το φαγητό ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να τραγανίσει εξωτερικά.
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 4΄-5΄ και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας προσεκτικά.
Επειδή στους οικιακούς φούρνους το ψήσιμο από κάτω δε δίνει πολύ χρώμα, μπορούμε να ξαναβάλουμε το φαγητό στο φούρνο αφού το αναποδογυρίσουμε και τρίψουμε λίγο τυρί, χρησιμοποιώντας το γκριλ ή το θερμό αέρα για να χρυσίσει η επιφάνεια.













Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου