… ΄Όλα κρεμμύδια μου κι αυτά κι εκείνα. Απ’ όλα ήθελε η συνταγή και χλωρά φρέσκα κρεμμυδάκια και ξερά κι ευτυχώς που βρήκα ντόπια στη λαϊκή γιατί τελευταία βρίσκω μόνο εισαγωγής και ακριβούτσικα και δεν ήθελα ινδικά ή πολωνικά – μη προς κακοφανισμό σας αγαπητοί Ινδοί και Πολωνοί, αλλά μου πέφτει κάπως βαρύ το ινδικό κρεμμύδι και το κινέζικο σκόρδο, ολόκληρο λεκανοπέδιο γύρω μου.
Πήρα από μια γιαγιά στη λαϊκή, απ’ αυτές με τα δουλεμένα χέρια, το τσεμπέρι και το σκαμμένο πρόσωπο που σου θυμίζουν τη γιαγιά σου και λένε “έλα, κοπέλα, να σ’ δώκω χόρτα για πίτα, έχω τρυφερό μαρουλάκι και κρεμμυδάκια, τι θες να σ’ δώκω;”.
Και παίρνεις απ’ όλα, αλλά πάνω απ’ όλα παίρνεις μαζί εκείνο το κοπέλα, λάδι στις πληγές και στιγμιαίο μπότοξ …
Γαύρος στο τηγάνι με κρεμμυδάκια
500 γρ. γαύρος φιλέτο (και κατεψυγμένος)
1 άσπρο κρεμμύδι
1-2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σφηνάκι ούζο
θυμάρι
Αν δεν έχουμε έτοιμο φιλεταρισμένο γαύρο, τον φιλετάρουμε μόνοι μας αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια και βγάζοντας προσεκτικά τη σπονδυλική στήλη.
Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια και τα φρέσκα σε ροδέλες.
Ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι, ρίχνουμε όλα τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄, να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε 2΄-3΄να εξατμιστεί και στρώνουμε προσεκτικά το γαύρο.
Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με θυμάρι.
Σε 4΄-5΄ γυρίζουμε με σπάτουλα το γαύρο από την άλλη πλευρά.
Μπορούμε επίσης να καλύψουμε το τηγάνι με καπάκι ή ταψάκι πίτσας και να αναποδογυρίσουμε ολόκληρη την τηγανιά.
Αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 3΄-4΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε.
Επειδή έχω αδυναμία σε κάποιον που έχει αδυναμία στο γαύρο με ντομάτα και ρίγανη, έκλεψα λίγα φιλέτα και τα έφτιαξα κι αυτά στο τηγάνι με λίγη φρέσκια ντομάτα, αλατοπίπερο και ρίγανη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου