Αμ, δεν ανατρίχιασες μόνο εσύ, κύριε Πετροχείλο. Ανατρίχιασα κι εγώ. Και ταλαντεύτηκα και δείλιασα και προβληματίστηκα κι αγχώθηκα και λιποψύχησα. Τρεις φορές πήγα πάνω-κάτω τη λαϊκή, άλλες τόσες σταμάτησα μπροστά στον πωλητή κι έφυγα. Κι όταν αποφάσισα να ξαναγυρίσω και ν’ αγοράσω ζωντανά σαλιγκάρια, το είχα ήδη χιλιομετανοιώσει.
Από τη στιγμή που τα τρώω όμως, δεν είναι υποκριτικό να τα λυπάμαι;
Θα μου πεις και κοτόπουλο τρως αλλά δεν το σφάζεις μόνη σου. Ωραία, τότε, να νίψω τας χείρας μου η Πόντια Πιλάτα και ν’ αφήσω σε άλλον τη βρωμοδουλειά; ΄Όχι.
Εγώ θα τον βρω, εγώ θα τον συλλήψω …
Σαλιγκάρια
Τα σαλιγκάρια που πωλούνται στις λαϊκές αγορές είναι πια όλα ταϊσμένα και καθαρισμένα, επομένως αποφεύγουμε τη διαδικασία του να τα ταΐσουμε αλεύρι και να περιμένουμε 3-4 μέρες για να αποβάλουν τις ακαθαρσίες τους.
Απλώς τα αγοράζουμε και τα φέρνουμε στο σπίτι μας για την τελευταία πράξη του δράματος.
Πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και τα τρίβουμε να καθαρίσουν καλά.
Εγώ χρησιμοποίησα ένα πλαστικό ψυγείο για πικνίκ το οποίο είχε ήδη καπάκι.
Ως προς το βράσιμο, οι απόψεις διίστανται. ΄Άλλοι υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα να βάλουμε τα σαλιγκάρια σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει κι άλλοι σε κρύο νερό που θερμαίνεται σταδιακά.
Αν χρησιμοποιήσουμε κρύο νερό, καπακώνουμε την κατσαρόλα και βάζουμε πάνω της βάρος για ευνόητους λόγους.
Κατά το βράσιμο βγαίνει μπόλικος αφρός τον οποίον αφαιρούμε με κουτάλι ή κουτάλα.
Αφήνουμε τα σαλιγκάρια να πάρουν μερικές βράσεις, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό για να μη σφίξουν.
Τα σαλιγκάρια είναι τώρα έτοιμα, προβρασμένα, για να τα βάλουμε στις συνταγές που θέλουμε.
Για την προετοιμασία των σαλιγκαριών ακολούθησα τις οδηγίες του πωλητή, ιστοσελίδων εκτροφής σαλιγκαριών και προσωπικών ιστοσελίδων (μεταξύ άλλων του Γκόρντον Ράμσεϋ και bloggers κρητικής μαγειρικής).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου