Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Χοχλιοί με ξινόχοντρο …

Όλα δικά μου μάτια μου. Έτσι κι αλλιώς εσύ δεν τα τρως –για το παιδί δεν το συζητάω καν. Ας κάνω μια φορά και κάτι μόνο για μένα. Ένα φαγητό που να αρέσει αποκλειστικά και μόνο σ’ εμένα. Σαλιγκάρια.
Δεν θυμάμαι πώς και πότε πρωτοδοκίμασα σαλιγκάρια. Μάλλον από περιέργεια θα ήταν, γιατί στο φα
ΐ είμαι κομματάκι δύσκολη. Και, παραδόξως πώς, μου άρεσαν. Η μόνη εκδοχή που είχα όμως, ήταν η γνωστή κατεψυγμένη με το υπερβολικό βούτυρο που εξαφάνιζε τη γεύση τους.
Δεν τόλμησα ποτέ να μαζέψω, δεν μπόρεσα καν να βρω κάποιον γνώστη να ρωτήσω. Κι έτσι, όταν είδα στη Μοδιάνο ένα και μοναδικό πάγκο με σαλιγκάρια, χίμηξα ασυγκράτητη.
Ή
ξερα, θεωρητικά μόνο και από διαβάσματα, για τη μπελαλίδικη προετοιμασία που απαιτείται για να “καθαρίσουν”. Τάισμα με αλεύρι, σιμιγδάλι, ψωμί ή ζυμαρικά για 2-3 μέρες, μέσα σε καλάθι σκεπασμένο και στρωμένο με μυρωδικά.
Ε
υτυχώς δε χρειάστηκε τίποτε απ’ όλα αυτά, γιατί ο πωλητής με διαβεβαίωσε πως ήταν νηστικά, πως μόλις είχαν ξυπνήσει. Από την Κρήτη τα έφερνε είπε, κι εγώ αποφάσισα να τα μαγειρέψω με ξινόχοντρο – τιμής ένεκεν …


Χοχλιοί με ξινόχοντρο



ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 



υλικά:
σαλιγκάρια
ξινόχοντρος
ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
1 ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανός (προαιρετικά)





Σε λίγο λάδι γυαλίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. 

Μόλις μαραθούν, ρίχνουμε και τα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε 3΄- 4΄ σε δυνατή φωτιά.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τη ντομάτα και λίγο ζεστό νερό. 

Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μισοδέσει η σάλτσα (20΄-25΄).

Ρίχνουμε τον ξινόχοντρο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο ζεστό νερό ακόμη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει. 

Αν θέλουμε, προσθέτουμε τριμμένο μαϊντανό.



 ΣΩΤΕΖΑΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΠΙΑΤΟ



Ακόμη κι αν δε χρειάζονται τάισμα για να καθαρίσουν, είναι απαραίτητη μια προεργασία πριν μαγειρέψουμε τα σαλιγκάρια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα να βγουν από το καβούκι τους.
Τα βράζουμε για 15΄, ξαφρίζοντας τακτικά. Μπορούμε να ρίξουμε στο νερό που θα βράσουν και λίγο ξύδι.
Τα στραγγίζουμε, βάζουμε καθαρό νερό και τα βράζουμε για 15΄ ακόμη.
Τα στραγγίζουμε ξανά, τα ξεπλένουμε και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να τα καταψύξουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου