Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Καλτσόνε …

… Η εκπομπή δεν περιέχω τοποθέτηση προϊόντος. Απλώς καμιά φορά λέω τα προϊόντα με τ’ όνομά τους, επειδή τα χαίρομαι.
Τα γαλακτοκομικά ΔΩΔΩΝΗ λόγω ποιότητας αλλά και εντοπιότητας και τ’ αλεύρια Αγίου Γεωργίου επίσης. Έχω δοκιμάσει τα περισσότερα από τα προϊόντα και τελευταία και τα έτοιμα μείγματά τους. Πολύ καλά τα κουλουράκια βανίλιας, το ίδιο και τα brownies, εξαιρετικά βολικό το μείγμα για πίτσα. Παρότι απλά γλυτώνεις το μέτρημα των υλικών, για κάποιο λόγο μου δίνει μια ασφάλεια επειδή πάντα πετυχαίνω τη ζύμη. Κάνει για πίτσα και όλα τα συναφή αλλά και για ψωμί. Εγώ το χρησιμοποίησα για φοκάτσια, στρόμπολι και …


Καλτσόνε





υλικά:
1 συσκευασία ζύμη για πίτσα

σάλτσα ντομάτα για πίτσα (εδώ με ρικότα)
ζαμπόν σε κομμάτι
φρέσκια μοτσαρέλα
μανιτάρια (εδώ από κονσέρβα)
τριμμένο ημίσκληρο τυρί






Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, φτιάχνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄.

Επειδή η ποσότητα είναι αρκετή, τη χώρισα στη μέση κι έφτιαξα με τη μισή μια απλή φοκάτσια και με την υπόλοιπη το καλτσόνε.






Βάζουμε σε μπωλ το κομμάτι της ζύμης που θα χρησιμοποιήσουμε, το σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας ή διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.






Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια και την αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγει η περισσότερη υγρασία της. 

Αν χρειαστεί, τη στεγνώνουμε και με απορροφητικό χαρτί.

Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρά κυβάκια.




Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια ή με πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.

Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας.






Σκορπίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά (ζαμπόν, μανιτάρια, μοτσαρέλα και ημίσκληρο τυρί).





Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης και τη διπλώνουμε να κλείσει. 

Πιέζουμε καλά τις άκρες για να κολλήσουν κι ύστερα φτιάχνουμε με τα χέρια μας κορδονάκι σφραγίζοντάς τες.







Αλείφουμε ελαφρά τη ζύμη με λάδι και κάνουμε δυο πολύ μικρές χαρακιές για να βγαίνει η υγρασία.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 30΄-40΄ περίπου, έχοντας κατά νου ότι ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με τον κάθε φούρνο και χρειάζεται πάντα να ρίχνουμε μια ματιά μετά το μισάωρο.





Σερβίρουμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου