… Στο εστιατόριο ο Μιμί προσπάθησε να βάλει παρμεζάνα στο σπαγκέτι με μύδια, αλλά ο Μονταλμπάνο του άρπαξε το χέρι και του είπε ότι θα του το έκοβε με το μαχαίρι, αν τολμούσε να κάνει τέτοια ιεροσυλία.
Αντρέα Καμιλλέρι – Η φωλιά της οχιάς
Ευαγγέλιο τα λόγια σου, κυρ-Αντρέα μου, στη νότια Ιταλία και τη Σικελία θεωρούν έγκλημα καθοσιώσεως το τυρί στα ζυμαρικά με θαλασσινά και καλά θα κάνω να υπακούσω.
Μόνο που ο αρχιμανδρίτης Δωσίθεος ο οψοποιός, ήγουν ο καλόγηρος μάγειρας, έχει μια ωραιότατη συνταγή για μακαρόνια με σάλτσα τόνου και μπόλικο κεφαλοτύρι.
Κι εγώ τώρα ποιον ν’ ακούσω; Τον ηγούμενο ή τον προηγούμενο; Καλύτερα να παραστήσω τον Ελβετό και να παραμείνω ουδέτερη. Θα σερβίρω τα πιάτα κι ο καθείς ας πράξει κατά βούλησιν …
Πενάκι με σάλτσα τόνου
υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι ή σπαγγετίνι (εδώ πενάκι)
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
μισό κουτί χυμός ντομάτας
1/2 κουτ. τσ. τοματοπελτές
κανελλόξυλο
1 κονσέρβα (160 γρ.) τόνος (προτιμάμε σε νερό)
βούτυρο (ή μαργαρίνη) για το κάψιμο των μακαρονιών
100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί
Η συνταγή γίνεται με μακαρόνια Νο6 ή 10 κι έχει λίγη ζάχαρη για να γλυκάνει η σάλτσα.
Εμείς τη φτιάξαμε με μίνι πένες και αντικαταστήσαμε τη ζάχαρη με λίγο πελτέ στη μύτη του κουταλιού.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ροδίζουμε σε λίγο λάδι.
Μόλις μαραθεί προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη ντομάτα, τον πελτέ και λίγο νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να μισοβράσει σκεπασμένη (περίπου 15΄).
Ρίχνουμε τον τόνο, αφού τον ανοίξουμε σε μικρότερα κομμάτια με πηρούνι, αλατοπίπερο και το κανελλόξυλο.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε σιγανή φωτιά ώσπου να δέσει καλά και να σωθούν τα ζουμιά της (περίπου άλλα 15΄).
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε και τα καίμε με βούτυρο/μαργαρίνη/λάδι.
Σύμφωνα με τη συνταγή τα βράζουμε, τους ρίχνουμε κρύο νερό και τα αφήνουμε για 10΄. Σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε πλατύ πυρέξ. Καίμε το βούτυρο και τα περιχύνουμε. Από πάνω ρίχνουμε το τυρί. Σερβίρονται ζεστά και με τη σάλτσα χωριστά σε ιδιαίτερο μπωλ, οπότε ρίχνουμε κατ’ αρέσκειαν.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου