… Ήτανε να μην πάρω φόρα και σβάρνα τις λαϊκές. Κρατάει λιγάκι ο καιρός παρά τα ξεσπάσματά του κι οι μπαξέδες ακόμα βγάζουν ζαρζαβατικά. Βρίσκεις ντομάτες γινωμένες και φτηνές για σάλτσα, πελτέ και λιαστές, βρίσκεις όμως και τα πρώτα φθινοπωρινά σε λίγους ακόμη πάγκους.
Λάχανο δοκίμασα κι ας μην έπιασαν ακόμη τα κρύα κι οι πάχνες που το νοστιμίζουν, σήμερα επεκτάθηκα στο μπρόκολο. Ακριβούτσικο ήταν αλλά ζηλέψαμε μια συνταγή …
Χυλοπιτάκι φούρνου με μπρόκολο και τυριά
υλικά:
350 γρ. χυλοπιτάκι (ή πλεξούδες)
350 γρ. μπρόκολο (μόνο μπουεκτάκια)
80 γρ. ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 μπάλα μοτσαρέλα
80 γρ. γραβιέρα ή πεκορίνο
μοσχοκάρυδο
φασκόμηλο
βούτυρο
Βάζουμε τη μοτσαρέλα σε σουρωτήρι να στραγγίξει μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Τρίβουμε το ημίσκληρο στο χοντρό τρίφτη και τη γραβιέρα στον ψιλό.
Βράζουμε για 5΄ το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε.
Λυώνουμε λίγο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το φασκόμηλο.
Μόλις πάρει χρώμα, το βγάζουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το μπρόκολο.
Το σωτάρουμε για 3΄-4΄, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Στο νερό που έβρασε το μπρόκολο βράζουμε το χυλοπιτάκι για 2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του.
Βγάζουμε το χυλοπιτάκι με τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε απευθείας στο μπρόκολο.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε μαζί 4΄-5΄ για ασμπέτε (to know us better, Χρόνη μου).
Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε το χυλοπιτάκι με το μπρόκολο.
Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, το ημίσκληρο τυρί και τη γραβιέρα.
Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά.
Πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου για 10΄.
Σερβίρουμε αμέσως με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου