Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Χοιρινό με λάχανο …

… Βγήκανε τ' άστρα και τα λάχανα τ’ άσπρα
ντεμπουτάρουν σε πάγκους λαϊκής ...
Θα ορμήσω, δε χωρεί αμφιβολίας περί τούτου κύριε.
Κόκκινο το μάτι μου απ’ τις άπειρες ντομάτες, πράσινο από φυσικού του κι από όλα τα βλήτα, αγγουράκια, και γλυστρίδες που τρώγαμε τόσους μήνες, πολύ θέλει ο άνθρωπος να πέσει στις λαχανίδες;
Διάλεξα ένα αφράτο, άσπρο-άσπρο και  τριζάτο φρεσκοκομμένο λάχανο, να βάλω το μισό στον ατμομάγειρα με καρότα, κολοκυθάκια και κρεμμύδια για νά ’χουμε μπόλικες λαδολεμονάτες σαλάτες.
Και το άλλο μισό θα το μαγειρέψω δόξη και τιμή …



Χοιρινό με λάχανο



IMG_20180905_233930



υλικά:
700 γρ. χοιρινό με κόκκαλο
μισό αφράτο λάχανο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
3-4 κόκκοι μπαχάρι
πάπρικα (εδώ καπνιστή)




Διαλέγουμε οπωσδήποτε κρέας με κόκκαλο και λίγο ή περισσότερο λίπος για να γίνει νόστιμο το φαγητό. 

Εγώ προτιμώ να το φτιάχνω με δυο μεγάλες μπριζόλες ή τρεις μέτριες μπριζόλες αφού αφαιρέσω, αν δε με πάρουν χαμπάρι, το μισό λίπος τους.




Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς το μέχρι να αλλάξει χρώμα.



IMG_20180905_185654IMG_20180905_185850



Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.

     Όταν πάρει χρώμα και μαλακώσει το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.



IMG_20180905_190142IMG_20180905_190649IMG_20180905_190953



Αλατοπιπερώνουμε, νοστιμίζουμε με πάπρικα και  μπαχάρι και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό.

Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί καλά το κρέας. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.



IMG_20180905_191344IMG_20180905_191620IMG_20180905_191635



Κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε με το χέρι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα.



IMG_20180905_201038IMG_20180905_201121



Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το λάχανο να μαραθεί και να πέσει σε όγκο.
 

Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς κρέας και λάχανο (από 40΄ μέχρι 1 ώρα σε πολύ σιγανή φωτιά).



IMG_20180905_202147IMG_20180905_220706



Η σάλτσα πρέπει να είναι δεμένη αλλά στο φαγητό να έχει αρκετό ζουμάκι. 

Προς το τέλος του μαγειρέματος μπορούμε να βγάλουμε το καπάκι και να δυναμώσουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει η σάλτσα την πυκνότητα που θέλουμε.



IMG_20180905_223846IMG_20180905_223752



Σερβίρουμε.



IMG_20180905_233800

IMG_20180905_233749

IMG_20180905_233848

IMG_20180905_233753

IMG_20180905_233827

IMG_20180905_233852

IMG_20180905_233855

IMG_20180905_233918

IMG_20180905_233925





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου