Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μελιτζάνες με ριζότο και καρδιά μοτσαρέλας …

… Η φτήνεια τρώει τον παρά κι εμείς συνέχεια ρύζι. Δελεαστική ήταν η προσφορά στα ρύζια και μάλλον παρασύρθηκα λίίίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα η τροφοθήκη να έχει ένα ράφι με ρύζια μεγαλύτερο απ’ του Βασιλόπουλου.
Και πήρα και μερικά έτοιμα ριζότο στιγμής, αλλά εκείνη η στιγμή δεν ήρθε ποτέ και θα έρθει αναγκαστικά τώρα, αλλιώς θα σωπάσει για πάντα.
Λέω μάλιστα να μην χρησιμοποιήσω το ριζότο ως κύριο φαγητό ή συνοδευτικό αλλά ως γέμιση σε μελιτζάνες …

 

Μελιτζάνες με ριζότο και καρδιά μοτσαρέλας


  IMG_8209

  

υλικά:
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
1 συσκευασία έτοιμο ριζότο (εδώ με τυριά)
1 κουταλιά πελτές ντομάτας

1 μπάλα μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί

 

 

 

Η αρχική ιταλική συνταγή θέλει την ψίχα και το εσωτερικό της μελιτζάνας να τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι. Εγώ προτίμησα να τις βάλω στον ατμομάγειρα για δεκαπέντε λεπτά, κι ύστερα ταλαντεύτηκα ανάμεσα στο να τις περάσω από το φούρνο στη λειτουργία του αέρα για να θυμίσουν τηγανητές ή να τις αφήσω στην ατμισμένη ησυχία τους. Τελικά, αρκέστηκα στον ατμομάγειρα και στο ψήσιμό τους μια και καλή μαζί με τη γέμιση.

 

 

Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το μακρόστενο πάνω κομμάτι και κρατάμε στο στρουμπουλό κάτω μέρος τους.

 Κόβουμε κάθε μελιτζάνα στη μέση και αδειάζουμε με προσοχή τη σάρκα, την οποία κόβουμε σε κυβάκια. 

Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι τα κυβάκια και τις αδειασμένες κούπες της μελιτζάνας και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ή
βάζουμε τις μελιτζάνες χωρίς να τις αδειάσουμε στον ατμομάγειρα για δεκαπέντε λεπτά.

 

 

IMG_20170826_103309

 IMG_20170826_111301

 

 

Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις αδειάζουμε με κουτάλι.

 

 

IMG_8194

 


Κόβουμε τη σάρκα σε κυβάκια. 

Αν θέλουμε, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι και το λαδώνουμε ελαφρά. 

Αραδιάζουμε τις αδειασμένες μελιτζάνες και τη σάρκα τους στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη λειτουργία του αέρα και στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 10΄-15΄.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το ριζότο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, προσθέτοντας στο νερό του και μια κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας, και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 

Ρίχνουμε και τη σάρκα της μελιτζάνας και ανακατεύουμε καλά.

 

 

IMG_20170826_111203

 IMG_8196

 

 

Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε τόσα μακρόστενα κομμάτια, όσες είναι και οι μελιτζάνες.

Βάζουμε σε κάθε μελιτζάνα μια κουταλιά ριζότο.

 Από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι μοτσαρέλα και γεμίζουμε με ριζότο μέχρι επάνω.

Αραδιάζουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες σε αντικολλητικό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.

 

 

IMG_8197

 IMG_8198

 IMG_8200

 
 

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10΄ περίπου, ίσα να λυώσει το τυρί στην επιφάνεια και η μοτσαρέλα στο κέντρο κάθε μελιτζάνας.  

Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τις βάζουμε στο φούρνο μέχρι να γκρατινάρει η επιφάνεια.

 

 

IMG_8202

 IMG_8203

 IMG_8204

 IMG_8208

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_8211

  IMG_8212

 IMG_8214

 IMG_8222

 IMG_8215

 IMG_8216

 IMG_8210

 IMG_8223

 

 



 

..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου