Έκανε δυο-τρεις γερές καταιγίδες κι ύστερα άναψε κι αυτός το φούρνο του.
Λιαστές ντομάτες στο φούρνο
υλικά:
ντομάτες
χοντρό αλάτι
λάδι, δάφνη, πιπέρι σε κόκκους, κάππαρη, ρίγανη
Διαλέγουμε γινωμένες αλλά όχι υπερώριμες ντομάτες, μικρές ή μεσαίου μεγέθους.
Τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα.
Στρώνουμε τα ταψιά του φούρνου με δυο-τρεις λαδόκολλες και αραδιάζουμε τις ντομάτες.
Τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110-120 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το ένα ταψί στην κάτω θέση του φούρνου και το άλλο στην τρίτη ή την τέταρτη θέση.
Γυρίζουμε το διακόπτη στη λειτουργία του αέρα και αφήνουμε τις ντομάτες για μιάμιση με δύο ώρες.
Μετά την πρώτη ώρα, ανοίγουμε ελαφρά την πόρτα του φούρνου για να φεύγει η υγρασία που βγάζουν οι ντομάτες.
Μετά τις δύο ώρες οι ντομάτες θα έχουν αρχίσει να μαλακώνουν και να βγάζουν ζουμί.
Τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά και τις αλατίζουμε ξανά με χοντρό αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 90-100 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε τις ντομάτες για άλλες δύο ώρες.
Συνεχίζουμε να γυρίζουμε τις ντομάτες κάθε δύο ώρες περίπου παρακολουθώντας πώς και πόσο συρρικνώνονται σιγά-σιγά.
Αν οι ντομάτες βγάλουν πολύ ζουμί, αλλάζουμε τις λαδόκολλες με στεγνές και συνεχίζουμε να τις αποξηραίνουμε στο φούρνο.
Ανάλογα με τις ντομάτες και το αν τις θέλουμε λιαστές ή ημίλιαστες (δηλαδή εντελώς στεγνές ώστε να απαιτούν επανυδάτωση μετά ή λίγο μαλακές ώστε να χρησιμοποιούνται απευθείας από το βάζο) θα χρειαστούν από οκτώ έως δέκα ώρες για να γίνουν.
Αν εν τω μεταξύ έχει νυχτώσει, βγάζουμε τις ντομάτες από το φούρνο για το βράδυ και συνεχίζουμε την επόμενη μέρα ώστε να μπορούμε να τις ελέγχουμε και να τις γυρίζουμε.
Καθώς οι ντομάτες μειώνονται σε όγκο, μπορούμε να τις βάλουμε στο ίδιο ταψί και να βγάζουμε σταδιακά όσες από τις ντομάτες είναι έτοιμες, προσέχοντας να μη μείνει υγρασία και χαλάσουν.
Για να τις διατηρήσουμε, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε μερικούς κόκκους πιπέρι και μισό δαφνόφυλλο και αρχίζουμε να βάζουμε τις ντομάτες.
Στα μισά του βάζου συμπληρώνουμε ξανά λάδι, βάζουμε κάππαρη αν μας αρέσει, δαφνόφυλλο, ρίγανη και πιπέρι και συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το βάζο.
Φροντίζουμε να καλύπτονται καλά όλες οι ντομάτες από λάδι και κλείνουμε προσεκτικά τα καπάκια.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου