Μαρμελάδα καρπούζι
υλικά:
1,5 κιλό σάρκα από καρπούζι
900-1.000 γρ. ζάχαρη
1 μήλο
χυμός από μισό λεμόνι
Διαλέγουμε ένα καρπούζι γινωμένο αλλά όχι πολύ μαλακό και ζαχαρωμένο.
Το κόβουμε σε φέτες και αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα και τα κουκούτσια.
Κόβουμε σε κυβάκια.
Προσθέτουμε το μήλο τριμμένο μαζί με τη φλούδα του και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 3 ώρες.
Μπορούμε να προσθέσουμε το μήλο αμέσως πριν βάλουμε τη μαρμελάδα να βράσει για να μη μαυρίσει, όμως δεν κινδυνεύει γιατί δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τον αέρα, όντας μέσα στο ζουμί που βγάζει το καρπούζι.
Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης, θα χρειαστεί όμως περισσότερο βράσιμο και επιμονή για να δέσει η μαρμελάδα.
Μόλις περάσουν οι 3 ώρες, στις οποίες το καρπούζι έχει βγάλει το ζουμί του, βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράζει σε μέτρια φωτιά μέχρι να χάσει το περισσότερο υγρό της και να πάρει ένα βαθυκόκκινο χρώμα. Δε χρειάζεται ούτε ανακάτεμα ούτε ξάφρισμα.
Μετά από 40΄-60΄, ανάλογα με τη ποσότητα της ζάχαρης και την ένταση της κουζίνας, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Κι επειδή βράζοντας αφήνει μια κόκκινη γραμμή στα τοιχώματα της κατσαρόλας, τη χρησιμοποιούμε ως δείκτη της εξάτμισης του υγρού για να παρακολουθούμε πόσο έχει λιγοστέψει με το βράσιμο.
Πέντε λεπτά πριν κλείσουμε τη μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει για να σφίξει και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου