Γιουβέτσι με κιμά και φέτα
υλικά:
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος
300 γρ. κριθαράκι χοντρό
2 κολοκυθάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι)
1 σκελίδα σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ ή μισό ποτηράκι κρασί
1 κύβος λαχανικών
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
μια πρέζα κανέλλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
φέτα
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά.
Τον σωτάρουμε γυρνώντας τον με πηρούνα μέχρι να σπάσει σε κομμάτια, να χάσει όλο το κόκκινο χρώμα του και να γίνει σπυρωτός.
Αν βγάλει πολύ λίπος, μπορούμε να αφαιρέσουμε μερικές κουταλιές γέρνοντας ελαφρά την κατσαρόλα.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.
Τρίβουμε και την πιπεριά Φλωρίνης.
Ρίχνουμε στον κιμά τον κύβο, ανακατεύουμε να πάει παντού και προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά και το σκόρδο.
Τα σωτάρουμε μαζί για 5΄, αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με κανέλλα και μοσχοκάρυδο που θα αλαφρώσουν την κάπως βαριά μυρωδιά του κιμά, και σβήνουμε με το κονιάκ.
Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ.
Γεμίζουμε την κονσέρβα με νερό μέχρι τη μέση και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Καπακώνουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 25΄ τουλάχιστον, ή μέχρι και 40΄ αν έχουμε χρόνο.
Βράζουμε για 5΄ το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, το περνάμε με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με τον κιμά και ανακατεύουμε καλά.
Κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασε.
Αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί και προσθέτουμε 1-2 κούπες από το νερό που κρατήσαμε.
Ρίχνουμε και μπόλικη τριμμένη φέτα.
Ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄ - 30΄ προσθέτοντας, όταν χρειάζεται, από το νερό που κρατήσαμε.
Όταν είναι έτοιμο το κριθαράκι, τραβάμε έξω το ταψί, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ημίσκληρο και αφήνουμε το γιουβέτσι στο φούρνο μέχρι να λυώσει το τυρί.
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου