Κοτόπουλο φιλέτο με μανιτάρια
υλικά (έκτακτης ανάγκης):
500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο
500 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κουταλιά βούτυρο
μισό ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
2-3 κουταλιές τυρί κρέμα
2 σακουλάκια ρύζι (που βράζει με το σακουλάκι)
Ελλείψει ελαιολάδου, λυώνουμε σε χαμηλή φωτιά μια κουταλιά βούτυρο.
Κόβουμε το φιλέτο σε μικρά κομμάτια για να μαγειρευτεί γρήγορα και το ροδίζουμε στο βούτυρο, δυναμώνοντας τη φωτιά στο μέτριο.
Μόλις αλλάξει χρώμα το κοτόπουλο (μετά από 5΄ περίπου θα γίνει άσπρο και θα βγάλει και λίγα υγρά), το σβήνουμε με το κρασί (μπορεί να έλειπαν τα βασικά απ’ τα ντουλάπια, αλλά το κρασί υπήρχε).
Μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, αφαιρούμε τα ποδαράκια από τα μανιτάρια και κόβουμε τα καπελάκια τους στη μέση κι ύστερα σε φέτες.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε τα μανιτάρια να βγάλουν το υγρό τους.
Σ’ αυτό το ζουμί και, αν χρειαστεί, σε λίγο νερό ή ζωμό, θα μαγειρευτούν κοτόπουλο και λαχανικά.
Σε 15- 20΄ το κοτόπουλο θα τρυπιέται πανεύκολα με το πηρούνι και τα μανιτάρια θα έχουν μαλακώσει.
Φτιάχνουμε μια αυτοσχέδια σάλτσα προσθέτοντας το τυρί κρέμα και ανακατεύοντας απαλά για να διαλυθεί στο λίγο ζωμό του φαγητού και να δέσει το κοτόπουλο με τα λαχανικά.
Παράλληλα βράζουμε το ρύζι μέσα στο ειδικό διάτρητο σακουλάκι του σε άφθονο αλατισμένο νερό και σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Το βγάζουμε προσεκτικά με πηρούνι και το αφήνουμε να στραγγίξει, και πάλι μέσα στο σακουλάκι του.
Σκίζουμε το σακουλάκι, μοιράζουμε το ρύζι στα πιάτα και βάζουμε από πάνω το κοτόπουλο.
Σερβίρουμε.
Σε κανονικές συνθήκες, σωτάρουμε πρώτα λίγο κρεμμύδι κι ύστερα ρίχνουμε το κοτόπουλο. Νοστιμίζουμε με έναν κύβο ή ζωμό και στο τέλος δένουμε με λίγη κρέμα γάλακτος. Είναι οφθαλμοφανές όμως ότι και χωρίς αυτά, το φαγητό έγινε εξαιρετικό.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου