… Εγώ είμαι και του τηγανιού, εγώ είμαι και του ταψιού. Διότι το μπουρέκι που ακολουθεί, ένα από τα εκατοντάδες είδη των τούρκικων μπουρεκιών που κολάζουν και ερημίτη μοναχό, γίνεται κανονικά στο τηγάνι. Το λέει και τ’ όνομά του - Pan Borek αγγλιστί, Tava Boregi τουρκιστί.
Αλλά αν δεν τα πας καλά με το τηγάνι, μια χαρά γίνεται και στο φούρνο. Κι αν ο φούρνος έχει και λειτουργία θερμού αέρα … αέρα στα πανιά μας …
Πιτούλα με κιμά και λαχανικά
υλικά:
150 γρ. άπαχος κιμάς*
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρή ντομάτα σε κυβάκια
1 κουταλιά ντομάτα κονκασέ
1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά
1 μικρό κολοκυθάκι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
προαιρετικά: 2-3 κουταλιές τυρί cottage
Για τη σως:
1 αυγό
100 ml γάλα
100 ml νερό
50 ml ηλιέλαιο
6 φύλλα κρούστας ή 2 μεγάλα φύλλα γιουφκά
Καβουρντίζουμε καλά τον κιμά μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια όλα ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα, την κονκασέ και την πιπεριά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με ρίγανη.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄ περίπου.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.
Ανακατεύουμε με πηρούνι ή αυγοδάρτη τα υλικά της σως.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή ένα μικρό ταψάκι και απλώνουμε 2 φύλλα, αφήνοντας τις άκρες τους να κρέμονται.
Περιχύνουμε το φύλλο με 2-3 κουταλιές από τη σως και απλώνουμε 2 ακόμη φύλλα.
Περιχύνουμε ξανά με λίγη σως και απλώνουμε τη γέμιση.
Για να δώσουμε λίγη περισσότερη υγρασία στην πίτα ρίχνουμε πάνω από τη γέμιση το τυρί cottage.
Καλύπτουμε με τα 2 τελευταία φύλλα τα οποία περιχύνουμε με λίγη σως.
Κλείνουμε την πίτα γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που αφήσαμε να κρέμονται.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σως.
Αφήνουμε την πίτα στο ψυγείο για 1 ώρα να τραβήξει τα υγρά και ν’ αφρατέψει.
Βάζουμε το τηγάνι να ζεσταθεί για 1΄ σε δυνατή φωτιά και χαμηλώνουμε το μάτι στο ελάχιστο.
Ψήνουμε τη μία πλευρά της πίτας ελέγχοντας την κάτω πλευρά της.
΄Όταν ροδίσει την αναποδογυρίζουμε σε πιάτο και την ξαναβάζουμε στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Εναλλακτικά ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄ στη λειτουργία του θερμού αέρα.
* Μια και το βλαστάρι μας δεν τα πάει καλά με τον κιμά, τον αντικατέστησα με 200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια. ΄Όσο για το λαχταριστό φύλλο της πίτας είναι φύλλο γιουφκά από την Κομοτηνή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου