... ΄Όχι, κύριε. Δεν είναι πιλάφι με κοτόπουλο. Ούτε κοτόπουλο με ρύζι απ’ αυτό που έτρωγες και στο χωριό σου.
Είναι το Arroz con pollo με τ’ όνομα, αυθεντική ισπανική νοστιμιά που συνδυάζει όλες τις μεγάλες σου αγάπες - κοτόπουλο, ρύζι κι ελιές.
Α ναι, κι εμένα φυσικά στο ρόλο της μαγείρισσας …
Kοτόπουλο με ρύζι και πράσινες ελιές
Arroz con pollo
υλικά:
3 μπουτάκια ή 6 κοπανάκια κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη ντομάτα χοντροκομμένη ή 4 κουταλιές κονκασέ
1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί
2 δαφνόφυλλα
1,5 κούπα κοντόσπερμο ρύζι (Valencia)
3-3,5 κούπες ζωμός κότας
1 κούπα πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά
1 πρέζα κρόκος (σαφράν)
Σε σωτέζα ή σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στο σκεύος, πρώτα με τη μεριά που έχει το δέρμα.
Μόλις αλλάξει χρώμα και ροδίσει, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Αφήνουμε να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί η πέτσα και το βγάζουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει, μαζί και το σκόρδο (περίπου 5΄).
Ρίχνουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα ανακατεύοντας για άλλα 5΄.
Ρίχνουμε τον κρόκο στο κρασί και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι.
Αρωματίζουμε με τα δαφνόφυλλα και νοστιμίζουμε με μισό κουταλάκι αλάτι και μαυροπίπερο.
Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο κρασί, για 5΄-8΄.
Προσθέτουμε το ζωμό, τις ελιές και το ρύζι και ανακατεύουμε απαλά.
Φωλιάζουμε τα μπουτάκια μέσα στο ρύζι με το δέρμα προς τα κάτω και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
Αν το σκεύος που χρησιμοποιούμε μπαίνει στο φούρνο, συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο ίδιο σκεύος. Διαφορετικά αδειάζουμε το φαγητό σε γάστρα ή ταψί που σκεπάζουμε πρώτα με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο.
Αν δεν έχουμε τίποτε απ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο μάτι της κουζίνας και στη σωτέζα, αφού την καπακώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄, ή μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη ή λίγο ζεστό νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄ σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου