Μισώ τις σιχαμερές συνήθειες των παιδιών στο φαγητό. ΄Όλοι τα θεωρούν ευαίσθητα, εύθραυστα. Κουταμάρες! Αν τα παρακολουθήσεις πώς περιδρομιάζουν και με τι ... είναι σαν τυφλές λαίμαργες κάμπιες. Εμείς οι μεγάλοι είμαστε εύθραυστες και ευαίσθητες πεταλούδες.
Φίλιμπερτ Σογκτ – Ο σοκολατοποιός
Κατά το κιθαρίστας ή ντράμερ λοιπόν, είσαι πεταλούδα ή κάμπια; Το ξέρω ότι θα ξινίσεις τα μούτρα σου μόλις δεις το αλμυρό κέικ που έφτιαξα. Κι ας είναι απ’ τα πιο νόστιμα που έχουμε φάει.
Θα το περιφρονήσεις μόνο και μόνο επειδή έχει 200 γρ. σπανάκι. Διακόσια τοσοδούλικα, ανεπαίσθητα, αδιόρατα γραμμαριάκια σπανάκι. Που δίνει αυτό το αξιολάτρευτο κι εντελώς φυσικό χρώμα στο κέικ και βυθίζεται στη ζύμη διακριτικά χωρίς να κάνει, το δόλιο, καθόλου αισθητή την παρουσία του.
Εσύ όμως, εκεί. Παραμένεις πεισματικά μια κάμπια. Στο κάτω-κάτω, τόσο το καλύτερο για μας τις πεταλούδες …
Κέικ με σπανάκι, τυριά και τοματίνια
υλικά:
250 γρ. αλεύρι
200 γρ. σπανάκι
8-10 τοματίνια
3 αυγά
100 γρ. έμμενταλ ή προβολόνε ή τσένταρ
4 κουταλιές γραβιέρα ή παρμεζάνα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
5 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος
8 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο/μαργαρίνη
Σωτάρουμε το σπανάκι στο βούτυρο/μαργαρίνη μέχρι να μαλακώσει και να μην έχει καθόλου υγρά.
Το αλατίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε.
Χτυπάμε μαζί τα αυγά και το λάδι και ρίχνουμε το σπανάκι, τα τυριά, το γάλα και το λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
Αν το μείγμα μας φανεί πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα ακόμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα του κέικ με αντικολλητικό χαρτί και σκορπίζουμε από πάνω τα τοματίνια κομμένα στη μέση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα χλιαρό ή κρύο.
E, έχουν κι οι κάμπιες κάποια προνόμια, όμως.... https://www.youtube.com/watch?v=utWrIWq2_tk :)
ΑπάντησηΔιαγραφή