…Το γλου-γλου, το παράξενο πτηνό των Ινδιάνων που ο Οβελίξ βάφτισε απ’ τον ήχο της φωνής του και δε δίστασε να το δοκιμάσει ψητό,
δεν κατάφερε ποτέ να γίνει δημοφιλές στη χώρα μας.
Θες η μακραίωνη θητεία μας σε ταβέρνες και ψησταριές με αρνιά, κοντοσούβλια και κοκορέτσια στη λαδόκολλα, θες ο απόλυτος και μακραίωνος εθισμός μας σε τσίκνες, λιπάκια και συκωταριές, το κρέας της γαλοπούλας παρέμεινε στη συνείδησή μας ως κρεατικό της ανάγκης, κατάλληλο για δίαιτες και αρρώστους.
Δεν θα ισχυριστώ ότι πρόκειται για το νοστιμότερο των κρεάτων ούτε ότι έχει κατάφωρα αδικηθεί.
Κατάλληλα μαγειρεμένο πάντως μπορεί και νοστιμότατο να γίνει και να επωφεληθούμε από ένα κρέας με χαμηλά λιπαρά, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ...
Γαλοπούλα με ανάμεικτα λαχανικά και κους-κους
υλικά:
500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά Worcestershire sauce
1 κουταλάκι tabasco ή καυτερή κέτσαπ
ζεστό νερό ή ζωμός
200-250 γρ. κους-κους
Κόβουμε το φιλέτο σε μέτρια κομμάτια, το σωτάρουμε σε 2-3 κουταλιές λάδι μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και το βγάζουμε σε πιάτο.
Αλατοπιπερώνουμε, ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό ή ζωμό.
Ετοιμάζουμε το κους-κους σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και το χτενίζουμε με πηρούνι για να γίνει σπυρωτό.
Σερβίρουμε σε πιάτο το κους-κους και βάζουμε από πάνω τη γαλοπούλα με τα λαχανικά και τη σάλτσα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
Για να ετοιμάσουμε το κους-κους βράζουμε τη διπλάσια ποσότητα νερού με ένα κουταλάκι αλάτι. Βάζουμε το κους-κους σε σουπιέρα, το περιχύνουμε με το νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5΄ να τραβήξει και να φουσκώσει, προσθέτοντας αν χρειαστεί και λίγο νερό ακόμη.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη, ανακατεύουμε απαλά να λυώσει και χτενίζουμε το κους-κους με πηρούνι για ν’ αφρατέψει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου