… La La La La, Mi Mi Mi Mi … Κάπως έτσι δεν προετοιμάζονται οι τενόροι και προθερμαίνουν τις φωνητικές τους χορδές για να καταπλήξουν τα πλήθη;
La La La La … Za Za Za Za … Nia Nia Nia Nia … Έτσι προετοιμαζόμαστε εμείς και προθερμαίνουμε το φούρνο και τα σαγόνια μας για να καταπλήξουμε το στομάχι μας …
La La La La … Za Za Za Za … Nia Nia Nia Nia … Έτσι προετοιμαζόμαστε εμείς και προθερμαίνουμε το φούρνο και τα σαγόνια μας για να καταπλήξουμε το στομάχι μας …
Λαζάνια φούρνου με λαχανικά και τυρί
υλικά:
500 γρ. μελιτζάνες
500 γρ. κολοκυθάκια
200 γρ. πιπεριές
2 κρεμμύδια
500 γρ. λαζάνια (φύλλα)
Για τη μπεσαμέλ:
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
70 γρ. αλεύρι
1 lt γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένη γραβιέρα
προαιρετικά:
2 μπάλες μοτσαρέλα ή 150 γρ. ανθότυρο
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
70 γρ. αλεύρι
1 lt γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένη γραβιέρα
προαιρετικά:
2 μπάλες μοτσαρέλα ή 150 γρ. ανθότυρο
Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα 4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 5΄.
Προσθέτουμε μια κουτάλα ζεστό νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄ να μαλακώσουν.
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες.
Ρίχνουμε τα λαχανικά στο τηγάνι με το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε μαζί, σε δυνατή φωτιά, για 10΄.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο νερό και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν (20΄-25΄).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά μέχρι να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ.
Λυώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε για 2΄-3΄.
Λυώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε για 2΄-3΄.
Ρίχνουμε και το γάλα και βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε μια ρευστή κρέμα.
Αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Μετράμε τα λαζάνια της συσκευασίας και τα μοιράζουμε σε 4 “στοίβες” για να φτιάξουμε ισάριθμες στρώσεις.
Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Φτιάχνουμε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και μοιράζουμε από πάνω το 1/3 των λαχανικών.
Αν χρησιμοποιήσουμε μοτσαρέλα ή ανθότυρο, το σπάμε με το χέρι πάνω απ’ τα λαχανικά και περιχύνουμε με μια ακόμη κουτάλα μπεσαμέλ.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε 2 ακόμη στρώσεις.
Τελειώνουμε με μια σειρά λαζάνια και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Σημείωσις:
Χρησιμοποιώ πάντα τα λαζάνια όπως είναι, χωρίς να τα βράζω ή να τα ζεματάω. Φροντίζω να αφήνω λίγο υγρό στη γέμιση και κρατάω αρκετή μπεσαμέλ για την επιφάνεια.
Φτιάχνω τα λαζάνια τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν τα ψήσω και τα αφήνω να σταθούν, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.
Το υγρό της γέμισης και η μπεσαμέλ μαλακώνουν τα λαζάνια και τα κάνουν αφράτα και πιο τρυφερά ακόμη κι απ’ τα φρέσκα.
Ψήνουμε τα λαζάνια (σκεπασμένα με το αλουμινόχαρτο) σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για άλλα 20΄, ή μέχρι να χρυσοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου