Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ρύζι με κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρια …

Δε θέλει ρύζι με νερό, θέλει νερό με ρύζι ...
... Από τις αγαπημένες μου παροιμίες αυτή, περιγράφει συνοπτικά και με απόλυτη ακρίβεια τον άνθρωπο το δύστροπο, το στριμμένο, που δεν ευχαριστιέται με τίποτα.
 Εγώ πάντως ευχαριστιέμαι και με το παραπάνω το γιορτινό ρύζι που φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Συνοδεύει ιδανικά τα ψητά κρεατικά των γιορτών αλλά τρώγεται ωραιότατα και σκέτο, αφού περιέχει όλα όσα μυρίζουν Χριστούγενννα. Kάστανα, κουκουνάρι και ζωμό γαλοπούλας …


Γιορτινό ρύζι με κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρια


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 



υλικά:
1 κούπα μπασμάτι
3 κούπες ζωμός κότας ή γαλοπούλας
ένα πακετάκι προβρασμένα κάστανα
κουκουνάρι, μαύρες σταφίδες 
2 κουταλιές βούτυρο, λάδι ή μαργαρίνη



Ετοιμάζουμε ένα απλό πιλάφι γυαλίζοντας το ρύζι σε 1 κουταλιά μαργαρίνη, βούτυρο ή λάδι. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.  

Τρυπάμε σε 2-3 σημεία τη συσκευασία των κάστανων και τα ζεσταίνουμε 2΄-3΄ στο φούρνο μικροκυμάτων, στη μέγιστη ισχύ. 

Τα ανοίγουμε με προσοχή και, αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση.

Σε βαθύ τηγάνι λυώνουμε την άλλη κουταλιά βούτυρο, λάδι ή μαργαρίνη και ροδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι. 

Προσθέτουμε τα κάστανα, τις σταφίδες και το ρύζι και σωτάρουμε ελαφρά ανακατεύοντας απαλά.


ΤΗΓΑΝΙ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΙΑΤΟ 



Είναι το πιο κατάλληλο συνοδευτικό της γεμιστής γαλοπούλας. Για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, μπορούμε να το βάλουμε σε φόρμα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου