... Τα ρέστα μου.
Τα βλέπω.
Κι όσο τα βλέπω, τόσο σπάω το κεφάλι μου τι να κάνω με τ’ απομεινάρια μιας μέρας. Ωραίο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ακόμη και σε εποχή κρίσης είχε το κατιτίς παραπάνω του. Ωραία κι η γαλοπούλα, μεγαλοπρεπής και καλοψημμένη, με τη γέμισή της να ασφυκτιά προσπαθώντας να σκίσει την τραγανή πέτσα για να ξεχυθεί ελεύθερη. Αφού γεμίσαμε και ξαναγεμίσαμε τα πιάτα μας όμως, αφού τσιμπήσαμε και το βράδυ λίγο κρύο κρεατάκι για μεζέ στο τσίπουρο, η υπόλοιπη γαλοπούλα εγκαταστάθηκε στο ψυγείο περιμένοντας –ίδια δεσποινίς ετών 39- τον ήρωα που θα την αποκαταστήσει.
Ιδού εγώ λοιπόν σηκώνω τα μανίκια, σαν τον όνομα και μη χωριό, κι ετοιμάζομαι να την αποκαταστήσω, να την ανανεώσω και να την ξανασερβίρω, φρέσκια και λαχταριστή …
Πράσα με τα απομεινάρια της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας
υλικά:
1 κιλό πράσα κομμένα λοξά σε ροδέλες
500 γρ. ψαχνό γαλοπούλας σε λωρίδες
3-4 λωρίδες μπέικον
1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
500 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml κρέμα γάλακτος
λίγο άσπρο κρασί
θυμάρι
τριμμένο τσένταρ ή άλλο τυρί (προαιρετικά)
Για την πίτα:
ένα φύλλο σφολιάτας
1 χτυπημένο αυγό ή λίγο γάλα
Κόβουμε σε μεσαία κομμάτια το μπέικον και το ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία.
Προσθέτουμε λίγο θυμάρι, 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη.
Ρίχνουμε τα πράσα και ανακατεύουμε μέχρι να αλειφθούν όλα καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μισομαλακώσουν τα πράσα (20΄-25΄), ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσουν.
Ρίχνουμε τις λωρίδες της γαλοπούλας και το αλεύρι.
Καβουρντίζουμε για λίγο, προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι τα πράσα να λυώνουν και η γαλοπούλα να ξαναγίνει τρυφερή και ζουμερή.
5΄ πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το τσένταρ, αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πράσα με τη γαλοπούλα σαν γέμιση σε πίτα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με την κοτόπιτα με μανιτάρια:
Αδειάζουμε τη γέμιση σε ορθογώνιο ταψί (περίπου 20χ30 εκ) ή σε πυρέξ.
Αλευρώνουμε ελαφρά τη σφολιάτα και την ανοίγουμε ώστε να είναι μεγαλύτερη από το ταψί. Τη χαράζουμε διαγώνια με μαχαίρι και την απλώνουμε πάνω από τη γέμιση, γυρίζοντας τις άκρες από κάτω.
Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα ή αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου