... Το τηγάνι κι εγώ έχουμε διακόψει ακόμη και τις λιγοστές τυπικές σχέσεις μας το μακρινό 2010, όταν απένειμα στο Γ. τον τίτλο και το αξίωμα του μικρού τηγανιστή, με τα προνόμια και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Πολλές φορές αντικατέστησα το τηγάνισμα με το ψήσιμο στο φούρνο στη λειτουργία του θερμού αέρα, όπως στα κολοκυθάκια, στα σουτζουκάκια κι ένα σωρό άλλα που βαριέμαι τώρα να ανακαλέσω.
Με το ρεύμα να ακριβαίνει διαρκώς και το φούρνο να ανάβει μία φορά την εβδομάδα και να ψήνει σε μια εξαντλητική για όλους βάρδια πίτες, κέικ, φαγητά και ψωμιά, ψάξαμε όπως οι περισσότεροι εναλλακτικές. Και μετά από σκέψη και μπόλικο δισταγμό, καταλήξαμε - ίσως όπως και οι περισσότεροι - στην αγορά ενός air fryer 7 λίτρων.
Είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της γνωριμίας, μετά το χαίρω πολύ και το πρώτο ραντεβού, μαθαίνουμε ο ένας τα χούγια του άλλου και δοκιμάζουμε τη συμβίωση. Μια καλή και ασφαλής πρώτη απόπειρα ήταν τα μανιτάρια ...
Μανιτάρια γεμιστά στον air fryer
υλικά:
4 μανιτάρια πορτομπέλο
σκόρδο σε σκόνη, ρίγανη, θυμάρι
4 κυβάκια βούτυρο
τυρί που λυώνει (εδώ ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά και μπλε τυρί)
λευκό κρασί
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και απομακρύνουμε τα ποδαράκια.
Δοκιμάζουμε πώς χωράνε στο σκεύος που επιλέξαμε - εδώ καλάθι σιλικόνης.
Βάζουμε σε ένα μπωλάκι λίγο λάδι και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ρίγανη και θυμάρι.
Ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε τα μανιτάρια με το μείγμα και από τις δύο πλευρές.
Από δω και πέρα, όλα είναι σχετικά. Σχετικά με τα σκεύη που έχουμε, με τη συσκευή και τις οδηγίες της αλλά και με τις προτιμήσεις μας. Παρότι ενοχλητικό, επιλέξαμε να ελέγχουμε συχνά το ψήσιμο.
Οπότε βάλαμε τα μανιτάρια στο σκεύος όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ρίξαμε λίγο λευκό κρασί και ψήσαμε 5 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Τα γυρίσαμε ανάποδα και βάλαμε ένα κυβάκι βούτυρο στο καθένα.
Τα ψήσαμε άλλα 5΄ στους 170 βαθμούς.
Τα γεμίσαμε με τα τριμμένα τυριά.
Και ψήσαμε άλλα 4΄, ίσα να λυώσουν τα τυριά.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου