... Προφανώς και οι περισσότεροι θα πέσουν σήμερα με τα μούτρα στο τρίπτυχο κοντοσούβλι-κοκορέτσι-παϊδάκι. Ή στο οικονομικότερο σουβλάκι-παντσέτα-λουκάνικο. Εγώ θα προσπεράσω και τα δύο, θα παραμείνω στο Μέτσοβο που φημίζεται για τις ψησταριές και τα κοντοσούβλια του, αλλά θα διαλέξω ένα μαγειρευτό που αγαπάνε οι γνώστες.
Τσικνοπέμπτη με ...
Πράσα με κεφτέδες
υλικά:
700 γρ. πράσα (το κάτω μέρος χωρίς τα φύλλα)
1 κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές λάδι
λίγος πελτές ντομάτας
πάπρικα (εδώ καπνιστή, γλυκιά)
μαϊντανός
500 γρ. κιμάς
1 κρεμμύδι
1 αυγό
τραχανάς αντί για ψωμί
μαϊντανός
Οι Μετσοβίτες, κτηνοτρόφοι που είχαν μπόλικο το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά, φτιάχνουν τις συνταγές και τις πίτες τους με πολύ βούτυρο και ελάχιστο ή καθόλου λάδι, που παραδοσιακά τους ήταν δυσεύρετο.
Εμείς οι υπόλοιποι πράττουμε όπως ορίζει η υγεία και η τσέπη μας.
Επίσης η συνταγή είναι σπαρτιάτικη, μόνο πράσα, μπαχαρικά και λίγος πελτές. Πολλοί την εμπλουτίζουν με κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, σέλινο, ντομάτα κονκασέ ή χυμό, εμείς την κρατήσαμε λιτή και μετσοβίτικη.
Τα κεφτεδάκια γίνονται με τον κλασσικό τρόπο με τη διαφορά ότι αντί για ψωμί βάζουν στο ζύμωμα μερικές κουταλιές τραχανά. Εγώ χρησιμοποίησα έτοιμα κεφτεδάκια που είχα στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε τα πράσα κόβοντας το κάτω μέρος με τις ρίζες και αφαιρώντας το εξωτερικό φύλλο.
Τα κόβουμε διαγώνια σε μέτρια κομμάτια, για να μη διαλυθούν στο μαγείρεμα και τα πλένουμε.
Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε το κομμάτι μέχρι εκεί που αρχίζουν τα φύλλα, εγώ όμως έβαλα και φύλλα γιατί ο προμηθευτής μου τσιγκουνεύτηκε το δεμάτι ή υπολόγισε λάθος την ποσότητα.
Ζεσταίνουμε καλά βούτυρο και/ή ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα πράσα και τα σωτάρουμε καλά να πάρουν χρώμα και να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.
Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο, καπνιστή πάπρικα και, αν θέλουμε, έναν κύβο.
Ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νερό γιατί θέλουμε τα πράσα να μαγειρευτούν στο ζουμί τους, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄.
Ελέγχουμε το μαγείρεμα, προσθέτουμε λίγο πελτέ και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα.
Βάζουμε τα κεφτεδάκια ανάμεσα στα πράσα και προσθέτουμε μαϊντανό.
Αν το μυαλό ταξιδεύει, τον βάζουμε αργότερα που προσγειώνεται.
Καπακώνουμε ξανά και μαγειρεύουμε για άλλα 20΄.
Το φαγητό πρέπει να έχει λίγο δεμένο ζουμί.
Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου