... Πάσχα, Κυρίου Πάσχα, ξέρεις καλά ότι αρνί δεν τρώμε εκτός από τη μία και μοναδική φορά που δε θέλησα να κακοκαρδίσω την Έφη. Θα την ξαναβάλω τη συνταγή πάντως κι αχρείαστη θά 'ναι ...
υλικά:
1 μπούτι αρνίσιο μαζί με πλευρά (2-2,5 κιλά)
4 κουταλιές της σούπας απαλή μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Ξεπλένουμε το αρνί και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Αναμειγνύουμε σε μπωλ τη μουστάρδα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά που προτιμάμε.
Χαράζουμε το κρέας σε αρκετές μεριές και βάζουμε σε κάθε σχισμή λίγο σκόρδο και λίγο από το μείγμα της μουστάρδας και των μυρωδικών.
Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα το κρέας.
Βάζουμε 2-3 κλαράκια δεντρολίβανο και λίγο λάδι στη γάστρα, τοποθετούμε τη σχάρα και βάζουμε επάνω το κρέας.
Ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο λευκό κρασί κι ύστερα λίγο νερό.
Καπακώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου για 30΄.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σους 160-170 βαθμούς κελσίου και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για ακόμη 1 ώρα, στη διάρκεια της οποίας το γυρνάμε μια φορά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε μικρότερα κομμάτια.
Τις αλατοπιπερώνουμε, τις αρωματίζουμε με ρίγανη, τις λαδώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Σκορπίζουμε τις πατάτες στο ταψί, μέσα στο ζωμό του αρνιού.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό για να μπορέσουν να ψηθούν.
Καπακώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40΄ περίπου.
Μετά τα 20΄ μπορούμε να ξαναγυρίσουμε το αρνί ώστε να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί η πλευρά με την πέτσα.
Όταν γίνουν οι πατάτες, ξεκαπακώνουμε τη γάστρα και την αφήνουμε για 5΄ ακόμη στο φούρνο.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό εκεί μέχρι να στρώσουμε το τραπέζι.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου