Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Μπριζολάκια χοιρινά με μπύρα και μουστάρδα …

… Ποιος πήγε κι έκανε τους μήνες μας μαντάρα; Ε; Εεε;
Τώρα που όλο και κοντοζυγώνει το φθινόπωρο, όλο και με κοντοζυγώνει το εγκεφαλικό. Και μόνο που σκέφτομαι ότι όλοι οι αγράμματοι, αστοιχείωτοι, ανεγκέφαλοι –ίνα μη τι χείρον είπω- θα αρχίσουν να μας υποβάλουν ξανά στο βασανιστήριο του “Μ”, το νιώθω να μου γνέφει.
Μετά από χιλιάδες χρόνια που οι μήνες είχαν απείραχτο το ρωμαϊκό ονοματάκι τους, τα τελευταία χρόνια ξαναβαφτίστηκαν και βιαίως φέρουν πλέον στο εσωτερικό τους το τρομερό “Μ”.
Και καλά τον Οκτώβριο, όλο και κάποιος τον έλεγε ΟκτώΜβριο -κακό μεν αλλά μικρό. Εκείνο το δόλιο το Σεπτέμβριο όμως που όλο και περισσότεροι τον λένε πια ΣεΜτέμβριο; Δε φτάνει που είναι κακόηχο, δε φτάνει που πρέπει να στραμπουλήξεις τη γλώσσα σου για να το πεις, είναι και ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ.
Και το χειρότερο είναι ότι πια το ακούμε κι από ανθρώπους -ο Θεός να τους κάνει- μορφωμένους. Που σίγουρα έκαναν παραπάνω από δυο λατινικούλια στο σχολείο και τα αριθμητικά ήταν το δίχως άλλο μέσα στην ύλη. Septem είναι το επτά κι ο έβδομος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου ο Σεπτέμβριος.
Θυμήσου το Σεπτέμβρη και τη θεία φωνή της Λαμπέτη στο ομώνυμο θεατρικό, θυμήσου το τραγούδι του
Σπανού, θυμήσου ό,τι θες, μόνο μη διανοηθείς ποτέ να ξεστομίσεις στη μέση του Σεπτέμβρη το απεχθές “Μ” …



Μπριζολάκια χοιρινά στο φούρνο με μπύρα και μουστάρδα



ΣΚΕΤΑ ΑΝΩΘΕΝ



υλικά:
700 γρ. χοιρινό (μπριζολάκια, σπάλα ή μπούτι)
1 κουτάκι μπύρα
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι

μυρωδικά της αρεσκείας μας: ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, θρούμπι

3-4 σκελίδες σκόρδο
χοντρό αλάτι, πιπέρι





Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. 

Διαλύουμε στη μπύρα τη μουστάρδα και το μέλι, ρίχνουμε τα μυρωδικά που προτιμάμε και περιχύνουμε το χοιρινό. 

Σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.



Η ΜΑΡΙΝΑΔΑ
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΚΟΝΤΙΝΟΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ



Σκορπίζουμε το σκόρδο ανάμεσα στα μπριζολάκια.

Ψήνουμε μαζί με τη μαρινάδα στο σκεπασμένο σκεύος, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, μέχρι το κρέας να πέφτει απ’ το πηρούνι (περίπου 1,5 ώρα).

Αν χρειαστεί ξεσκεπάζουμε το κρέας και το ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί η περίσσια μαρινάδα.



ΨΗΣΙΜΟ

ΡΟΔΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τρώγονται ωραιότατα σκέτα ή με σαλάτα, αλλά η αμαρτία ολοκληρώνεται αν τα συνοδεύσουμε με πατάτες – εδώ γκρατέν από πουρέ.



ΔΥΟ

ΣΚΕΤΑ
ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου