... Δεν είναι το ψητό κοτόπουλο με την ξεροψημμένη πέτσα που για κάποιους θα ταίριαζε στην Κρεατινή, ούτε το κλασσικό φιλέτο α λα κρεμ, αλλά μια εμπλουτισμένη εκδοχή του με σπανάκι, αγκινάρες και μια κρεμώδη σάλτσα χωρίς καθόλου κρέμα γάλακτος ...
Κοτόπουλο φιλέτο με κρέμα τυριού και αγκινάρες
υλικά:
450 γρ. φιλέτο κοτόπουλου (σαν σνίτσελ)
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 & 1/4 κούπας ζωμός κότας
115 γρ. τυρί κρέμα (εδώ με χαμηλά λιπαρά) σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. τρυφερό σπανάκι
250 γρ. καρδιές αγκινάρας βρασμένες ή από κονσέρβα
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα/παρμεζάνα
θυμάρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δυο πλευρές.
Το περνάμε από το αλεύρι, τινάζοντάς το για να φύγει το παραπανίσιο.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και τη 1 κουταλιά λάδι.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να πάρει χρώμα (4΄-5΄).
Το γυρίζουμε και το ροδίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιάτο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι 1 κουταλιά λάδι, το σκόρδο πολτοποιημένο ή σε φετάκια και το θυμάρι.
Σωτάρουμε να μοσχομυρίσουν και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει το τυρί και προσθέτουμε το ζωμό.
Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, προσθέτουμε το σπανάκι και το γυρίζουμε προσεκτικά να μαραθεί.
Ρίχνουμε και τις αγκινάρες, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε το κοτόπουλο με το ζουμί που τυχόν έβγαλε στη σάλτσα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε, προαιρετικά με σκέτο ρύζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου