… Τα ζυμαρικά ήταν τα πρώτα λάφυρα των επιδρομέων στα σούπερ-μάρκετ. Θα προσπεράσω αυτονόητες ερωτήσεις όπως “μα πόσα μακαρόνια μπορεί να φάει κάποιος” και θα αγνοήσω τις ανόητες απαντήσεις “οι Ιταλοί τρώνε κάθε μέρα” γιατί ο τρόπος που τρώνε ζυμαρικά οι Ιταλοί ουδεμία σχέση έχει με τις ξέχειλες σαλτσοφόρες πιατάρες μας.
Θα προχωρήσω λοιπόν σε μία έκτακτη Μακαρονού εβδομάδα, με συνταγές ζυμαρικών που θα αλαφρώσουν τα ράφια μας και θα μας βγάλουν από τη μαγειρική ρουτίνα …
Πένες με σπανάκι, ρικότα και κουκουνάρι
200 γρ. πένες (εδώ ολικής)
350 γρ. σπανάκι
250 γρ. ρικότα
1 κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές κουκουνάρι
1 κουταλιά πέστο
ρεγκάτο ή γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα
Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι χωρίς λιπαρή ουσία σε γουωκ ή σωτέζα που θα χρησιμοποιήσουμε για το φαγητό και το βγάζουμε σε πιάτο.
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σπανάκι.
Ανακατεύουμε τακτικά ώστε να πέσει σε όγκο και να σωταριστούν ομοιόμορφα όλα τα φύλλα του.
Αλατοπιπερώνουμε.
Παράλληλα βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
Ενισχύουμε προαιρετικά τη γεύση του φαγητού με μια κουταλιά πέστο που προσθέτουμε στο σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.
Περνάμε με τρυπητή κουτάλα τις πένες στο σκεύος με το σπανάκι, ρίχνουμε τη ρικότα και, αν χρειάζεται, λίγο από το νερό των μακαρονιών, και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένο τυρί, το υπόλοιπο κουκουνάρι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή ζητά ρικότα κι εγώ έτυχε να έχω ένα σκαφάκι στο ψυγείο. Μπορούμε μια χαρά να την αντικαταστήσουμε με τυρί κρέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου