… Δεν τα βρίσκεις εύκολα, τουλάχιστον στα μέρη μου, αλλά πού και πού βρίσκεις φρέσκα λαζάνια. Ευκολομαγείρευτα και δεκτικά σε κάθε είδους σάλτσα και συνδυασμό. Κι είναι ευκαιρία να τα βάλουμε στο φούρνο με μπρόκολο και τα τυριά που μείναν στο ψυγείο …
Λαζάνια φούρνου με μπρόκολο και τυριά
υλικά:
1 μέτριο μπρόκολο
200 γρ. ανθότυρο
ή 100 γρ. ανθότυρο και 1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
250 γρ. λαζάνια σε φύλλα
Για τη μπεσαμέλ:
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
70 γρ. αλεύρι
1 λίτρο άπαχο γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Πλένουμε καλά το μπρόκολο και το χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10΄ περίπου, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Προαιρετικά, ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο ή/και λάδι, ρίχνουμε 1 σκελίδα σκόρδο και το μπρόκολο, νοστιμίζουμε με πιπέρι και σωτάρουμε για 4΄-5΄.
Εμπλουτίζουμε με 1-2 κουταλιές τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά.
Για τη μπεσαμέλ, λυώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε για 2΄.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη για 5΄περίπου, μέχρι να έχουμε μια αραιή μπεσαμέλ, που μόλις αρχίζει να πήζει.
Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Στρώνουμε μια σειρά λαζάνια, μοιράζουμε από πάνω το μισό μπρόκολο και ρίχνουμε ξανά μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Σπάμε με το χέρι ανθότυρο και μοτσαρέλα και πασπαλίζουμε με γραβιέρα.
Ραντίζουμε με λίγη μπεσαμέλ.
Στρώνουμε από πάνω τη δεύτερη στρώση λαζάνια.
Συνεχίζουμε με μια κουτάλα μπεσαμέλ, το υπόλοιπο μπρόκολο, ανθότυρο, μοτσαρέλα και γραβιέρα.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια και στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄-25΄.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 10΄-15΄ακόμη, χρησιμοποιώντας, αν χρειαστεί, και το γκριλ για να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε τα λαζάνια σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄ τουλάχιστον, για να μπορούμε να τα κόψουμε.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου