Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Στρούντελ με μήλα …

… Πετάξου να φέρεις μια σφολιάτα και μη διανοηθείς να πετάξεις τα μήλα. Πρώτα τα αγοράζεις πέντε-πέντε κιλά κι ύστερα μαραζώνουν στο καλάθι.
Και να πω ότι δεν τα τρώμε;
Τρία μήλα την ημέρα τρώω, έχω απωθήσει όλο τον ιατρικό σύλλογο στα όρια του λεκανοπεδίου, αλλά το μάτσο μάτσο, μήτε που χλώμιασε καθόλου.
Αναπόφευκτα θα καταφύγω στο κλασσικό κόλπο της μεταμόρφωσης τους σε γέμιση για μηλόπιτες. Ελαφρώς μπελαλίδικη όταν τη φτιάχνεις, εξαιρετικά βολικό όμως όταν τη βρίσκεις έτοιμη. Κι αφού έτυχε να φτιάξω 
chicken with noodles γιατί να μην πάω στο επόμενο favorite thing; Ένα crisp apple strudel 


Στρούντελ με μήλα


υλικά:
Για τη γέμιση:
μήλα
καστανή ζάχαρη
χυμός πορτοκαλιού (ή μήλου)
λίγο λικέρ (εδώ κράνο)
σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερυ
1 κανελλόξυλο

1 φύλλο σφολιάτας
1-2 μπισκότα (προαιρετικά)
μαρμελάδα (προαιρετικά)




Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. 

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το χυμό της επιλογής μας.


Η ποσότητα του χυμού εξαρτάται από την ποσότητα των μήλων. Χρειάζεται περίπου 1 κούπα χυμός για την ποσότητα της φωτογραφίας, για να δώσει την απαραίτητη για το βράσιμο των μήλων υγρασία. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε χυμό ώστε να είναι πάντα καλυμμένος ο πάτος της κατσαρόλας κατά τη διάρκεια του βρασίματος.


Προσθέτουμε στα μήλα την ποσότητα ζάχαρης που θέλουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. 

Αρωματίζουμε με το λικέρ, προσθέτουμε σταφίδες ή/και κράνμπερυ, το κανελλόξυλο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα (περίπου 30΄). 

Αν θέλουμε μπορούμε να τα αφήσουμε να λυώσουν εντελώς ή να τα πολτοποιήσουμε με το ραβδομπλέντερ, αφού αφαιρέσουμε το κανελλόξυλο. 

Εμείς προτιμάμε να δαγκώνουμε κομματάκια μήλου μέσα στη γέμιση.


 

Αποστειρώνουμε βάζα από μαρμελάδες ή γλυκά κουταλιού βάζοντάς τα στο φούρνο, στους 120 βαθμούς κελσίου για 10΄-15΄. 

Δίπλα σε κάθο βάζο βάζουμε το καπάκι του για να τα ξεχωρίσουμε εύκολα στη συνέχεια.

Μοιράζουμε τη γέμιση στα βάζα, τα καπακώνουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε.

Για να φτιάξουμε στρούντελ θα χρειαστούμε 1 βάζο έτοιμη γέμιση.
 
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και το αλείφουμε (προαιρετικά) με μαρμελάδα στο κομμάτι που θα απλώσουμε τη γέμιση. 

Επίσης προαιρετικά, τρίβουμε πάνω από τη μαρμελάδα 1 μπισκότο digestive ή 1-2 μπισκότα πτι-μπερ.

 Δημιουργούμε έτσι ένα νόστιμο στρώμα για τα μήλα που θα απορροφήσει τυχόν υγρασία της γέμισης.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση σε μια πλατειά λωρίδα. 

Αν θέλουμε τρίβουμε και από πάνω λίγο μπισκότο - εμείς δε θέλουμε.
 
 


 
 

Γυρίζουμε τη σφολιάτα καλύπτοντας τα μήλα και κλείνουμε καλά τις άκρες σχηματίζοντας κορδονάκι.
 
 


 
 
Αλείφουμε τη σφολιάτα με γάλα και την πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη. 

Τη χαράζουμε ελαφρά σε 3-4 σημεία.
 
 



 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία του θερμού αέρα για να πάρει όγκο και χρώμα η σφολιάτα.
 
 




 

Ξεφουρνίζουμε το στρούντελ, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα.

Σερβίρουμε χορταστικές φέτες.
 

 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου