Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Πατάτες με μεξικάνικη γέμιση …

… Ζακέτα να πάρεις φώναξε η μαμά πατάτα στην πατατούλα. Κι έτσι γεννήθηκαν οι jacket potatoes, πρώτα στη Σκωτία κι ύστερα πέρασαν από τη Μ. Βρετανία και τις Κολλημένες Πολιτείες του Χατζηχρήστου μέχρι την Τουρκία για να γίνουν ένα από τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως γρήγορα φαγητά.
Διαλέγουμε μεγάλες ψιλόφλουδες πατάτες και τις ψήνουμε είτε στο φούρνο είτε στα μικροκύματα, ανάλογα με το χρόνο και τις δυνατότητές μας. Κι ύστερα τις γεμίζουμε και ξεχειλίζουν νοστιμιά, ίδιο αλλοτινό κέρας της αφθονίας …


Πατάτες με μεξικάνικη γέμιση
Jacket potatoes with minced meat and black beans



υλικά:
3-4 μεγάλες πατάτες
μαύρα ή κόκκινα φασόλια (από κονσέρβα)
καλαμπόκι (από κονσέρβα)
καπνιστό τσένταρ ή άλλο ημίσκληρο τυρί
τσιπς τορτίγιας
βούτυρο ή λάδι

1 μικρό κρεμμύδι
300 γρ. κιμάς
ντομάτα κονκασέ
καυτερή πιπεριά ή λίγη πάστα τσίλι




Φτιάχνουμε τον κιμά όπως τον μαγειρεύουμε και για τα μακαρόνια με κιμά και τον ενισχύουμε με καυτερή πιπεριά ή πάστα τσίλι. Εγώ χρησιμοποίησα κιμά που είχε περισσέψει.


Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε. 

Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου για 1 με 1,5 ώρα.

Για να είμαι ειλικρινής, λυπήθηκα να κάψω το φούρνο 1,5 ώρα για 3 πατάτες και κατέφυγα στα μικροκύματα. 
Τρύπησα ελαφρά με μαχαίρι τις πατάτες και άρχισα να τις ψήνω για επαναλαμβανόμενα δεκάλεπτα, γυρίζοντάς τες κάθε φορά στα ενδιάμεσα.





     
Μόλις οι πατάτες κρυώσουν ελαφρά ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις χαράσσουμε κατά μήκος.

Τις πιέζουμε ελαφρά να ανοίξουν και αφαιρούμε προσεκτικά με κουταλάκι την περισσότερη σάρκα.





Βάζουμε σε πιάτο τη σάρκα της πατάτας και την πατάμε με πηρούνι. 

Αλατοπιπερώνουμε, εμπλουτίζουμε με βούτυρο ή λάδι και τριμμένο τυρί και δουλεύουμε με το πηρούνι μέχρι να αναμειχθούν όλα.







Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, αν θέλουμε τις πασπαλίζουμε με λίγη ξηρή μυζήθρα, και τις ξαναγεμίζουμε με τη σάρκα τους μέχρι τη μέση.





Ρίχνουμε στον κιμά τα φασόλια και το καλαμπόκι και ανακατεύουμε.






Μοιράζουμε το μείγμα του κιμά στις πατάτες.






Σπάμε με το χέρι μας τα τσιπς τορτίγιας και τα σκορπίζουμε πάνω από τον κιμά.  

Πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί, κατά προτίμηση με καπνιστό τυρί.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄ περίπου ή μέχρι να λυώσει το τυρί και να κάνει κρούστα και να ξεροψηθεί  η φλούδα από τις πατάτες.




Σερβίρουμε αμέσως.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου