Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Κέικ με τα υλικά των cannoli …


  the-cannoli-1490045491


…Leave the gun take the cannoli, που έλεγε κι ο οικογενειάρχης μαφιόζος στο Νονό.
Μπορεί να είχε μόλις εκτελέσει εν ψυχρώ κάποιον αλλά, ως άλλος Κουταλιανός, είχε την έγνοια και το φόβο να μην ξεχάσει τα γλυκά που ζήτησε η γυναίκα του για το σπίτι και ποιος τον ξεπλένει μετά.
Κι έκανε τα cannoli διάσημα και σε όσους δεν τα είχαν ακούσει ποτέ. Τα λαχταριστά ναπολιτάνικα γλυκά, που μοιάζουν με κάνες γι’ αυτό και το όνομά τους, και γίνονται από τραγανή ζύμη, τηγανίζονται για λίγο σε καυτό λάδι κι ύστερα γεμίζονται με κρέμα, παγωτό, ή ό,τι άλλο σκεφτεί ο εμπνευσμένος ζαχαροπλάστης τους.
Κι είναι από τα γλυκά που πρέπει να τα φας στον τόπο τους για να τα ευχαριστηθείς. Μόνο που πέφτει κομματάκι δύσκολο γι’ αυτό έστρεψα την προσοχή και τις ελπίδες μου σε μια συνταγή για …



Κέικ με τα υλικά των cannoli



IMG_20181209_145515



200 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
120 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
15 ml γλυκό κόκκινο κρασί
250 γρ. ρικότα
2 μεγάλα αυγά
2 κουτ. τσ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουτ. τσ. κανέλλα
1-2 πρέζες μείγμα allspice (γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος)
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα
1/2 κούπα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης

          




Βάζουμε σε μπωλ τη ζάχαρη  και προσθέτουμε το ξύσμα των δύο εσπεριδοειδών. 

Τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας για να αρωματιστεί η ζάχαρη.



IMG_20181209_114654IMG_20181209_112440IMG_20181209_114817



Προσθέτουμε το λάδι, το κρασί, τη ρικότα και τα αυγά. 

Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.



IMG_20181209_115232IMG_20181209_115106IMG_20181209_115426



Ρίχνουμε το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλλα και τα άλλα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά.



IMG_20181209_115626
IMG_20181209_115831IMG_20181209_115905



Μόλις ενσωματωθεί στο μείγμα προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και το φυστίκι Αιγίνης. 

Διπλώνουμε με σπάτουλα για να μοιραστούν ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη.



IMG_20181209_115939IMG_20181209_120030



Βουτυρώνουμε (και αλευρώνουμε αν χρειάζεται) μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε τη ζύμη.



IMG_20181209_120304IMG_20181209_120501



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 50΄-55΄. 

Δοκιμάζουμε αν βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και πράττουμε αναλόγως.



IMG_20181209_120514IMG_20181209_125637

IMG_20181209_125642



Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15΄, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.

Σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.



IMG_20181209_145521SAM_7698SAM_7697IMG_20181209_150335SAM_7704SAM_7705









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου